Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gaskó nem visszatért, "csak" folytatja

Népszava|2017. okt 30. 05:09
[A+ A-]

Újra elnökké választotta Gaskó Istvánt, az utóbbi évtizedek egyik legismertebb szakszervezeti vezetőjét a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének Szövetsége (VDSZSZ). A hírt a szervezet azzal próbálta megemelni, hogy a csütörtöki döntésről csak hétvégén számolt be, ám valójában nem történt más, mint hogy a VDSZSZ soros taggyűlése a kötelező szavazáson megerősítette posztján az eddigi elnököt. 2015-ben ugyan még arról volt szó, hogy Gaskó nemcsak a Liga Szakszervezetek éléről távozik, hanem a VDSZSZ vezetéséről is kénytelen lemondani, amióta azonban a legnagyobb létszámú tagszervezetét, VDSZSZ Szolidaritást kizárták, a mindössze három kislétszámú szakszervezetből álló szövetséget ismét ő vezette, most pedig folytathatja ezt a munkát.

A VDSZSZ Szolidaritás tavaly májusban első fokon pert nyert a Gaskó vezette szövetséggel szemben, a tagszervezet kizárásáról szóló határozatot a bíróság megsemmisítette, de jogerős másodfokú döntés még nem született. Az elnök újraválasztásáról szóló hétvégi közlemény szerint november 6-án lezárul a Gaskó elleni feljelentések miatt kezdett rendőrségi nyomozás, de nem tudni, honnan származik ez az információ.

Ismert, a BRFK korrupció elleni osztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást, mert feltűnően sok pénz folyt el a szakszervezetből benzinszámlákra, vacsorákra – és mint utóbb kiderült, a Ligával közösen használt székház felújítására is, ahol az elnök méltó körülmények között akarta fogadni Orbán Viktort. Azóta a VDSZSZ távozott a székházból, és a konföderáció elnöki széke sem lehet a következő cél az egykori Liga elnök számára. Novemberben valóban tisztújító kongresszusra készül a Liga Szakszervezetek, de a jelölési folyamat már lezárult, Gaskó István nem jelentkezhet be ismét a konföderáció vezetésére.

G.E.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!