Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ahmed H., Soros György, a Fidesz és a terror

Népszava|2017. okt 31. 05:03
[A+ A-]

Illusztráció - Magyar rendőrök összecsapása Horgosnál átlépésére váró menekültekkel 2015. szeptember 16-án. Fotó: CITIZENSIDE / DIEGO CUPOLO / AFP

Elkezdődött a megismételt elsőfokú eljárás Ahmed H. ügyében tegnap a Szegedi Törvényszéken: újra ártatlannak vallotta magát a 41 éves szír férfi, akit a két évvel ezelőtti, röszkei tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolnak.

Mint arról korábban többször írtunk, a menekültválság csúcsán, 2015. szeptember 16-án százak torlódtak fel a röszkei határátkelőhely szerb oldalán. A sokáig békés tömegből később többen kiváltak, megpróbálták kidönteni a kerítést, néhányan pedig köveket is dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőrök felé. Az összecsapásokban több rendőr megsérült. A vádlott, aki a rokonaival érkezett a határhoz, azt állította: azért ment a kerítéshez, hogy cukorbeteg édesanyjának inzulint kérjen. Vallomása szerint később többször is beszélt a rendőrökkel, a tömeg és a hatóságok között próbált közvetíteni, elmondta, hogy szeretnének békésen továbbmenni. Azt elismerte, hogy dobált a rendőrök felé és megafonon keresztül beszélt a tömeghez, ám azt tagadta, hogy a határ megnyitását követelte, fenyegetőzött vagy ultimátumot adott volna.

A Szegedi Törvényszék első fokon 10 év fegyház-büntetésre ítélte a férfit terrorcselekmény elkövetése és határzár tiltott átlépése miatt. Ezt az ítéletet azonban a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, mert a törvényszék nem értékelt egyes lényeges bizonyítékokat. Ahmed H. jogi képviselője, Bárándy Péter lapunknak elmondta: helyes döntésnek tartja, hogy újraindult az eljárás, mert az első fok „a vádirati koncepcióba nem illő bizonyítékokat figyelmen kívül hagyta.” Az ügyvéd kérdésünkre úgy fogalmazott: Ahmed H. „dobált valamivel, valaki felé”, átlépett Magyarországra egy mások által kinyitott kapun, vagyis valamilyen szabálytalanságot elkövetett, de nem terrorcselekményt. Arra a felvetésünkre, hogy a kormány nyíltan terroristaként mutatja be Ahmed H.-t, és az esetet politikai üggyé tette, Bárándy úgy reagált: ügyvédként reménykedik abban, hogy a bíróság politikától függetlenül végzi a munkáját.

A Fidesz mindenesetre tegnap gyorsan reagált az újraindult perre, s világossá tették, továbbra is aktuálpolitikai célokra használják fel azt. Ahmed H.-t újra a Soros-szervezetek emberének nevezték, és azt citálva, hogy a férfit a Medgyessy-kormány volt igazságügyi minisztere képviseli, közölték: a Soros-hálózat a magyar ellenzék soraiban is tejes mértékben kifejti a hatását".

Boda András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!