Előző
Következő
új cikk

Belföld

Balog emlékezetkihagyása, amikor Farkast védte

Népszava|2017. okt 31. 05:03
[A+ A-]

NEM ADJÁK KI, MIT ÍRTAK ALÁ Balogot saját tárcája vizsgálata cáfolja - Forrás: EMMI

Balog Zoltán nyilván elfeledkezett arról, hogy minisztériuma súlyos szabálytalanságokat tárt fel a Farkas Flórián vezetésével létrehozott foglalkoztatási programnál. Különben nem méltatta volna „tisztakezű” politikusként a Lungo Drom fideszes elnökét a szervezet hétvégi, szolnoki kongresszusán.

Lapunk munkatársaival ellentétben az MTI tudósítóját beengedték a rendezvényre, így tudható, hogy Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszter azt mondta: Farkas Flórián az első cigány vezető Magyarországon, akivel érdemben lehet és lehetett együttműködni. A miniszter közölte azt is, hogy az Országos Roma Önkormányzatnak az elmúlt huszonöt évből volt négy „botránymentes” éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök.

Itt jegyezzük meg: az első Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) – akkor még Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat néven – nem huszonöt évvel ezelőtt, hanem 1995-ben jött létre. A miniszter figyelmét elkerülte az a körülmény, hogy Farkas Flórián nem csupán 2011-től volt az ORÖ elnöke, hanem 1995-től kezdődően még két cikluson keresztül is.

Ennél jóval nagyobb bajok vannak azzal, amit a miniszter a folytatásban mondott. Balog kifejtette, hogy szabálytalanság esetén eljár, vizsgálatot indít, ha kell, feljelentést is tesz, mert „tiszta kézzel lehet csak részt venni” a roma politikában. Akit viszont alaptalanul vádolnak, azt megvédik.

Ebben az összefüggésben csak úgy lehet értelmezni Balog Zoltán szavait, hogy Farkas Flórián keze – a miniszter szerint – tiszta.

Balog állítását saját minisztériumának vizsgálata is cáfolja. A tárca ugyanis tavaly tavasszal jelentette be, hogy eláll a szerződéstől, amely az ORÖ által létrehozott Híd a munka világába foglalkoztatási program támogatásáról szólt. A szerződés felmondása előtt a minisztérium helyszíni vizsgálatot végzett, az eljárásnak „több mint 23 gyanúpontja” volt.

„Az ORÖ által elszámolásra benyújtott tételek összege 1,6 milliárd forint, a teljes elszámolási összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja” – állt az Emmi közleményében. A minisztérium igazoltnak látta, hogy az országos önkormányzat „sem megvalósítani, sem működtetni, sem fenntartani nem képes” a programot. A tárca ezért is hangsúlyozta, hogy a "kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket".

A kudarcos, de rongyrázó pénzköltései miatt közbotrányt okozó Híd a munka világába program vezetője Farkas Flórián volt. Az utóbb felmondott támogatási szerződést 2013 végén kötötte a minisztérium. Ekkor még az ORÖ elnöke is Farkas Flórián volt (tisztségétől később az új összeférhetetlenségi szabályok miatt vált meg, hogy megtarthassa fideszes parlamenti mandátumát). Arról az időszakról beszélünk, amelyet Balog Zoltán emlékezete „botránymentesnek” minősített.

A minisztert a jelek szerint az sem ejtette gondolkodóba, hogy a bíróság honlapjára még mindig nem került ki a Lungo Drom tavaly pénzügyi beszámolója, amelynek pedig már rég ott kellene lennie. A Lungo Drom oldalán hiába is keresnénk a jelentést, ennek a szervezetnek ugyanis nincs fellelhető honlapja.

A kormány és a Lungo Drom közötti bizalom annyira töretlen, hogy a szolnoki kongresszuson együttműködési megállapodást is aláírt Balog Zoltán és Farkas Flórián. A távirati iroda szerint a dokumentum tartalmazza „a munkában, tanulásban, a kultúrában, a lakhatásban, az egészségügyi ellátásban sikeres programok folytatását”. Szerettük volna megtudni, pontosan mi szerepel a megállapodásban. Először vasárnap kértük az Emmi sajtóosztályát, hogy küldje át a szöveget. Hétfőn megismételtük kérésünket. Lapzártánkig semmiféle visszajelzés nem érkezett a minisztériumtól.

Nem szégyen az!
"Kérjen tőle bocsánatot! Higgye el, egy cigányembertől is lehet bocsánatot kérni, nem szégyen az!" – mondta Orbán Viktor a parlamentben tegnap a jobbikos Mirkóczki Ádámnak, aki Farkas Flórián viselt dolgai felől érdeklődött. Az Index híre szerint a kormányfő nem adott érdemi választ.Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!