Előző
Következő
új cikk

Külföld

Előzetesben a volt katalán kormány több tagja

Népszava|2017. nov 2. 17:20
[A+ A-]

FOTÓ: AFP / BURAK AKBULUT

Rács mögé kerültek a feloszlatott regionális kormány Katalóniában maradt tagjai. Carles Puigdemont egykori vezető mindeközben kivár, brüsszeli jelenléte azonban Belgiumban is belpolitikai feszültséget okoz.

Előzetes letartóztatásba helyezték az egykori katalán kormány nyolc, egyebek között lázadással vádolt tagját. Santiago Vila – aki a függetlenség kikiáltása előtt lemondott, s most Carles Puigdemont utódjaként is emlegetik az independentista PDeCAT párt élén – az egyetlen, aki óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Az egykori munkaügyi miniszter azért részesülhetett kedvezőbb elbírálásban, mert időben elhatárolódott a függetlenség útjára lépő kormánytól, s ő volt az egyetlen, aki a madridi büntetőbírságon válaszolt az ügyészség által feltett kérdésekre.

A várakozásoknak megfelelően Carles Puigdemont és négy egykori minisztere nem jelent meg a spanyol fővárosban. Az ügyészség ezért kérte, hogy adjanak ki körözést ellenük. A jelenleg Brüsszelben tartózkodó volt vezető védőügyvédje már szerdán jelezte: védence nem tesz eleget az idézésnek és Belgiumban marad, de kezdeményezte, hogy videokonferencia keretein belül tehessen vallomást. A „legitim katalán kormány” aláírással ellátott közleményükben a távol maradt politikusok azt írták, egyelőre nem hagyják el a belga főváros, mert el akarják juttatni panaszaikat az európai intézményekhez.

A feloszlatott regionális parlament elnökségi tagjainak szintén jelenésük volt csütörtökön, nekik a legfelsőbb bíróságon kellett volna vallomást tenni. A testület azonban egy héttel elhalasztotta a meghallgatást, mert az érintettek – az ügyvédeik tájékoztatása szerint – az idézést kevesebb mint 24 órával korábban kapták meg, s nem tudtak felkészülni.

A spanyol főügyész a hét elején kezdeményezte az eljárás megindítását a kormány és az elnökségi tagok ellen a függetlenségi mozgalom során elkövetett lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt. A bejelentés idején Puigdemont már messze járt Spanyolországtól.

Felbukkanása óta Belgiumban a helyi konfliktusok kiéleződésétől tartanak. Mind gyakrabban hallani arról, hogy Belgium Puigdemont-nal egy „külföldi konfliktust importált”. A De Standaard a belga pártok közötti feszültség kiéleződéséről számolt be a minap. A parlamentben is helyet foglaló flamand nacionalisták 2014-ben letettek a függetlenségi törekvéseikről, ám a Belgiumban folytatódó katalán krízis hatására ismét előtérbe került a téma, amelyet Charles Michel kormányfő oly szívesen maga mögött tudott volna. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy már Puigdemont jelenléte is elég volt ahhoz, hogy felkavarja az állóvizet, ha valóban politikai menedékjogot kér, az súlyos következményekkel járhat.

Bojkott a katalán termékekre
Egyelőre nehéz megjósolni, hogy milyen hatása lehet, ám a gazdasági élet szereplői aggódva figyelik a közösségi médiában is egyre gyakrabban felbukkanó felhívást: aki nem ért egyet a függetlenségi törekvésekkel, bojkottálja a katalán termékeket. María Antonia Trujillo, egykori szocialista lakhatási miniszter is a Twitteren adott hangot felháborodásának, egy étteremben ugyanis Font Vella vizet szolgáltak fel neki, mire a közösségi oldalon jelezte: soha többé nem tér vissza a vendéglátóhelyre. Üzletemberek azonban arra figyelmeztetnek – írja az El País –, hogy a nemtetszés kinyilvánításával nem csupán a katalán vállalatokat sújtják, hiszen ezen cégek többsége ezer szállal kötődik más térség vállalataihoz. Így van ez egyébként a Font Vella estében is, ahogy arra a Libre Mercado gazdasági portál emlékeztet: a francia Danone-csoportba tartozó márkának Barcelonában van ugyan a spanyolországi székhelye, de a vizet az ország több pontján nyerik.

Körösi Ivett

Lájkoljon minket a Facebook-on is!