Előző
Következő
új cikk

Külföld

Dőlnek a brit miniszterdominók

Népszava|2017. nov 3. 05:33
[A+ A-]

Fotó: AFP/Justin Tallis

Alaposan felgyorsultak az események az immár "kneegate", azaz "térdgate"-ként emlegetett westminsteri erkölcsi botrányban. Az elnevezés Sir Michael Fallon védelmi miniszter szerda este benyújtott lemondásával kapcsolatos, hiszen a brit kormány egyik legbefolyásosabb tagjának az volt a vétke, hogy 15 éve egy vacsora alatt többször is megsimogatta Julia Hartley-Brewer rádiós műsorvezető térdét. Igaz, azonnal abbahagyta, amikor az újságírónő megfenyegette, hogy “behúz neki egyet”.

Theresa May-nek írott levelében a 65 éves, kétgyermekes apa azzal magyarázta döntését, hogy “viselkedése nem ütötte meg azt a mércét, ami a fegyveres erők élén álló minisztertől elvárható”. Sir Michael a BBC politikai főszerkesztőjének, Laura Kuensbergnek adott interjújában kijelentette, hogy érzése szerint “ami tíz-tizenöt éve elfogadhatónak minősült, ma már nyilvánvalóan nem az”, azaz egy általa jelentéktelennek vélt fizikai kontaktus a jelenlegi, az amerikai producer, Harvey Weinstein szexuális kihágásai által felkavart hangulatban zaklatásnak számít. Westminsterben az az általános nézet, hogy a média által kedvelt, mindig szívesen nyilatkozó miniszter szekrényéből további csontvázak dőlhetnek ki. A kormányfővel folytatott szerda délutáni szóváltásán alighanem nem tudta garantálni, hogy nem derülnek ki újabb esetek.

Sir Michael Fallon előbb gazdasági miniszter volt, aztán került a hadügy élére 2014-ben, így ő volt a nemzetvédelmért egyik leghosszabban felelős konzervatív vezető. A következetesen tory kék nyakkendőt viselő politikus alaposan kiismerte magát új területén, még ha bombasztikus kijelentéseiből ítélve túl is értékelte a brit fegyveres erők mai jelentőségét a világban.

Amint az várható volt, Theresa May gyorsan döntött az utódlásról. Már csütörtök délelőtt megnevezte új védelmi miniszterét a 41 éves Gavin Williamson személyében. Az észak-angliai South Staffordshire parlamenti képviselője 2010 óta szolgál Westminsterben. A kormányfő kevés bizalmasa egyikét a 2017. júniusi, vereséggel felérő parlamenti választás után nevezte ki chief whippé, a frakciófegyelem legfőbb őrévé. Az első kommentárok nem mulasztották el megemlíteni, hogy nem változott a kabineten belüli egyensúly, hiszen Gavin Williamson éppúgy az EU-tagság folytatása mellett voksolt a népszavazáson, mint Fallon. Nem rendelkezik viszont sem katonai, sem kormányzati tapasztalattal. Ami a fiatal politikust minden westminsteri kollégájától megkülönbözteti az az, hogy parlamenti dolgozószobájában egy kalitkában tarantellapókot őriz.

Az igazán nagy csapást a de facto miniszterelnök-helyettes “elszállása” jelenthetné a kormányfőre. Mint arról beszámoltunk, Damien Green egy nálánál harminc évvel fiatalabb irodalmárnak küldött tavaly félreérthető üzenetet. A politikus ellen vizsgálat indult, ám a Downing Street 10. komolyabb válságkezelésbe is belevágott. A jövő héten valamennyi parlamenti párt vezetője együtt vitatja meg, miképpen lehetne megvédeni a közéleti szereplőket a méltatlan vádaktól.

R. Hahn Veronika (London)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!