Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Szakértők szerint megelőzhető a téli elhízás

nepszava.hu|2017. nov 3. 11:02
[A+ A-]

Shutterstock illusztráció

Megelőzhető a téli elhízás az új magyar táplálkozási ajánlással, az okostányérral, amelynek már a "gyermekváltozata" is megjelent - erről egy dietetikus beszélt az állami televízióban. 

Miháldy Kinga hangsúlyozta: javasolt, hogy az elfogyasztott élelmiszerek fele zöldség és gyümölcs legyen, például sütőtök vagy cékla. Mivel télen kevesebb a napsütéses óra, fontos a D-vitamin bevitele - tette hozzá. Akárcsak nyáron, ilyenkor is fotos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, a szervezet igénye ugyanis nem változik lényegesen, mindössze kevésbé kívánjuk a folyadékot. Szintén jelentős a megfelelő mozgás. Sötétben nehezebben veszi rá magát az ember, hogy sportolni induljon, ha azonban magányos tevékenység helyett társaságit választ, növelhető a motiváció - tanácsolta a dietetikus.

És, hogy mi az az okostányér? 

Ezen a néven adott ki új hazai táplálkozási ajánlást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie.

Ha többet akar megtudni, az okostányérról, kattintson ide. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!