Előző
Következő
új cikk

Külföld

Topmodell a szexuális nevelés úttörője

Népszava|2017. nov 4. 05:31
[A+ A-]

Anja Rubik a leghíresebb lengyel szupermodell, a közelmúlt óta pedig a szexuális nevelés egyik úttörője is. A 34 éves divatikon talán maga sem gondolta volna, hogy a kifutó mellett egyszer majd elindítja a SexEdPl kampányt, ám a lengyel oktatási rendszer hiányosságai mégis erre késztették.

2015-ben még úgy tűnt, hogy a szexuális nevelés talán a tananyag része lesz, ám a kormány visszatáncolt, miután több ezer szülő tüntetett ellene a fővárosban. Az iskolai tananyagból azóta is hiányzik a szexuális nevelés, a fiataloknak helyette a „családi életről” beszélnek, és a speciális órákon a termékenység elősegítéséről, valamint más, a katolikus egyház által támogatott családtervezési elméletekről van többnyire szó. A szexualitásról, a fogamzásgátlásról és a nemi betegségekről azonban annál kevesebb szó esik. Ez késztette arra Anja Rubikot – emlékeztet a Wysokie Obcasy, a Gazeta Wyborcza lengyel napilap női témákat feldolgozó melléklete –, hogy új területre merészkedjen.

A néhány napja startolt SexEdPl egy közösségi média kampány, amelyet Rubik a barátaival, művészekkel és aktivistákkal hívott életre. Hogy milyen sokakat is foglalkoztató ügyet karolt fel, jelzi, hogy az indulás óta a lengyel közélet egyik meghatározó témája lett. A kampány hatvan rövid videóból áll, amelyben ismert lengyel színészek, baloldali politikusok, filmrendezők, közéleti személyiségek vallanak még mindig tabunak számító témákról, így a „leckék” között szerepelnek történetek nőgyógyászati vizsgálatokról, fogamzásgátlásról, együttlétről, határokról és a hozzájárulás fogalmáról.

A szexuális nevelés kérdése közel sem elhanyagolható Lengyelországban, ahol a STER felmérése szerint a nők 87 százaléka már volt szexuális zaklatás áldozata, s ahol tízből kilenc szexuális erőszakot sosem jelentenek a rendőrségen.

Az abortusz kérdése máig rendkívül megosztó téma. Tavaly ősszel százezrek tüntettek országszerte, miután a jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) bejelentette, hogy tovább szigorítja az egyébként is drákói abortusztörvényt – írja a NewsMavens. A tiltás alól nem jelentett volna felmentést a magzat súlyos rendellenessége vagy a szexuális erőszakot követő terhesség sem. A törvényt végül nem szavazták meg, de Lengyelország továbbra is Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényével rendelkezik: minden esetben illegális a terhesség megszakítása, kivéve, ha a magzat súlyos rendellenességben szenved, életképtelen, az anya élete veszélyben forog, vagy a fogantatás szexuális erőszak során történt. Az orvos azonban lelkiismereti okokra hivatkozva bármikor megtagadhatja a műtét végrehajtását – emlékeztet a Deutsche Welle.

A hivatalos adatok szerint ennek ellenére „csupán” évi néhány ezer abortuszt végeznek illegálisan az országban, civil szervezetek szerint azonban a valós szám 90-180 ezer körül mozog.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!