Előző
Következő
új cikk

Belföld

3-as metró - Csak a káosz biztos

Népszava|2017. nov 4. 05:09
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

A következő években jelentősen átalakul az egész budapesti közlekedés, mert - szakaszosan - felújítják a 3-as metró alagútját és állomásait.

Két fiatalembernek 50 milliót ért, hogy tudták, elkezdődik a 3-as metró felújítása, ami nagy dugókat okozhat a fővárosban. Igaz, a TV2 kvízműsorában csak megőrizték ezt az összeget (és a további kérdéseknél a nagy részét el is veszítették), a most induló munkálatok pedig sokkal komolyabbak, mint hogy egy színes vetélkedőnek adjanak témát. A budapesti közlekedés egész rendszerét felboríthatja ugyanis, hogy egy évre lezárják a metróvonal északi szakaszának hat állomását. A teljes vonal rekonstrukciója 2020-ig tart majd.

Az csak apróság - talán edzésnek szánták -, hogy a munka ugyan hétfőn indul, de a 3-as metró már ma és holnap sem közlekedik. Hivatalos pótlása azonban csak a hét első napjától érvényes. Hogy ez miképpen tud működni, az már erőteljesen kérdéses. 60-80 csuklós busz ugyan rendelkezésre áll, de ezek az átlagos utaslétszámnak mintegy 60 százalékát képesek elszállítani. Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, a feladat szinte lehetetlen, hiszen félmillió embert kell a felszínre terelni. A főpolgármester is elismerte, hogy a pótlás problémákat okoz majd a felszíni közlekedésben. A buszok 45 másodpercenként indulnak, sűrűbben nem tudják indítani őket. Tarlós István ezzel reagált azokra - a főleg ellenzéki - véleményekre, hogy nem gondoskodtak a föld alatti járatok megfelelő kiváltásáról.

Az már másik kérdés, hogy a jelenlegi tervekhez lesz-e elég buszvezető. Bolla Tibor azt mondta, jelenleg 2100 buszvezető van, de továbbiakat is toboroznak. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet kongresszusi elnöke, Naszályi Gábor viszont most nem lát reményt a hiányzó több száz buszsofőr pótlására. Az ATV Start című műsorában korábban elmondta, különösen nehezíti a helyzetet, hogy - egyes hirdetések alapján - az újaknak 400 ezer forintos kezdőfizetést ajánlanak, ami több, mint amit a jelenlegi dolgozók többsége kap. Úgy vélte, a régiek szakmai tapasztalatát is magasabb szinten kellene honorálni. A hirdetések még érvényesek, ami jelzi, hogy a problémát nem könnyű megoldani.

A következő egy évben a 3-as metró északi szakaszán felújítják az alagutat és az állomásokat is. Tarlós István azt is elmondta, azért kezdik a felújítást az északi szakasszal és az alagúttal, mert ezekre érkeztek "alátámasztható árajánlatok". A jelenlegi számítások szerint ez a munka 24,1 milliárd forintba kerül. A Lehel tértől egyelőre még újra lehet a föld alatt utazni napközben. Csúcsidőn kívül, vagyis este fél kilenc és üzemzárás között a metró teljes vonalán pótlóbuszok szállítják az utasokat. A hétvégeken pedig általában a teljes szakaszokon vágányzár lesz.

Az ellenzéki pártok szerint viszont még nem adott minden feltétel a felújítás megkezdéséhez. A Demokratikus Koalíció káosztól tart és attól, hogy több százezer budapesti nem juthat el időben úti céljához, például a munkahelyére. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője emlékeztetett rá, nemrég egy üzemzavar - a Gyöngyösi útnál észlelt füst - nyomán a felszínre terelték az utasokat és emiatt "elszabadult a pokol". Ezért aggasztónak nevezte, mi lesz november 6-a után.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!