Előző
Következő
új cikk

Szép szó

Lemezeket fel! - Hegyi Iván: Magányos szerelem

Népszava|2017. nov 4. 07:05
[A+ A-]

Ebből aztán nem lesz világszám – gondolhatták önkritikusan a londoni Arrows együttes tagjai, és 1975-ös kislemezük B oldalára menekítették az I Love Rock 'n' Roll című dalukat. A korong A oldalán a Broken Down Heartot jelentették meg, de az már-már feledésbe merült, amikor az amerikai Joan Jett és zenekara, a Blackhearts (Magányosok) 1981-ben szívet hasítóan feldolgozta a „gyengébbik” darabot.

Manapság a Nyílvesszőkre sem sokan emlékeznek, jóllehet a banda a hetvenes évek közepén tizennégy részes tv-show főszereplője volt a Granada elnevezésű angol televízió-társaságnál. A két dalszerzőt, az énekes Alan Merrillt és a gitáros Jake Hookert jól ismerték tehát a brit tévénézők, akárcsak az együttes néhány nótáját, például az Animals Bring It on Home to Me feldolgozását idéző My Last Night With You-t.

Ám igazán csak az után vált érdekessé a páros, hogy napvilágot látott, majd 1982-ben hét hétre az amerikai slágerlista tetejére költözött az I Love Rock 'n' Roll tengerentúli változata. A pennsylvaniai verzió az Egyesült Királyságban is hódított: a lajstrom negyedik helyére került. Hogy örült volna hasonló pozíciónak az Arrows! Mindenesetre a Merrill, Hooker kettős nem győzött nyilatkozni az egyszeriben bombasikerű szerzeményről, és a fiúk keserédes hangulatban emlegették: a mégiscsak felkapott kompozíció „reflexszerű válasz volt a Rolling Stones 1974-ben közre adott It's Only Rock 'n' Rolljára”.

FOTÓ: AFP/CLAUDIO SANTANA

FOTÓ: AFP/CLAUDIO SANTANA

A bőrszerkós Joan Jettet persze még többen keresték meg, és az amerikai „felfedező” a szerzőknél nagyobb örömmel mesélte el, hogy 1977-ben, a tizenéves lányokból álló Runaways zenekar európai turnéján hallotta először a számot. De társainak – Cherie Currie-nek, Lita Fordnak, az utóbb a Bangles együtteshez szegődő Micki Steele-nek, valamint Sandy Westnek – nem tetszett a dal, így az nem is került a „szökevények” repertoárjába. Az 1979-ben alapított Blackhearts tagjait annál inkább megragadta a nóta, amelyet a hatvanötödik helyen jegyeznek a Billboard magazin minden idők éllovasait sorba állító hierarchiájában. Az ugyancsak I Love Rock 'n' Roll címmel piacra dobott nagylemez milliós példányszámban kelt el a nyolcvanas évek elején, míg Joan Jettet a Rolling Stone című szaklap a rockmuzsika valaha volt nyolcvanhetedik legjobb gitárosává avatta. Ez egészen kiemelkedő helyezés a húros hangokkal hódító hölgytől, hiszen a listán a nyolcvankettedik helyet David Gilmour, a nyolcvanharmadikat Neil Young, a nyolcvannegyediket Eddie Cochran, a nyolcvannyolcadikat Dave Davies foglalja el.

Nem mellesleg: a Runaways második nagylemezének címe után Jettet rendszeresen úgy emlegetik, mint "a lárma királynőjét”, de nem marad el a „Queen of rock 'n' roll” elnevezés sem. Olyannyira nem, hogy az elhivatott előadót – aki nemegyszer hangoztatta, hogy rocksztár akart lenni, ahelyett hogy szállodák környékén ácsingózott volna a nagymenők után –, nemrégiben beválasztották a műfaj hírességeinek csarnokába. Korántsem csupán az emblematikus feldolgozás miatt. Már csak azért sem, mert a ringatás és a pörgetés mellett a forgatásban is járatos, az 1987-ben bemutatott Napfény című filmben – Michael J. Fox oldalán – főszerepet alakító muzsikus feltűnést keltett Gary Glitter Do You Wanna Touch Me-jének adaptációjával is, és a hetedik helyig jutott Tommy James, valamint bandája, a Shondells listavezető dalával, a Crimson and Cloverrel. (A michigani zenekar összesen két Number One-t számlált, mindkettőt 1968-ban. A másik a Hanky Panky volt. Ez nálunk is megmozgatott boldog-boldogtalant, függetlenül attól, hogy a hatvanas évek nem sok bódult magyar fiatalja rikoltozta helyesen az ismétlődő sort, a „my baby does the hanky panky”-t.)

Amikor beiktatták a Hall of Fame-be, a napjainkban ötvenkilenc éves, ereje teljében lévő, szilveszterkor a kaliforniai Lincolnban két koncertet is adó rockdáma azt mondta: „Nem a díjakért zenélek. Az emberekért.” A gitárja miatt önmagát annak idején Gibson girlnek is nevező művész egyáltalán nem esett túlzásba, ha azt vesszük, hogy nyolcvanegy óta hány meg hány milliónyian énekelték vele a Föld kerekén a Szeretem a rock and rollt.

Vagyis az egész lényegét.

Hegyi Iván

Lájkoljon minket a Facebook-on is!