Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hollande újra a láthatáron

Népszava|2017. nov 4. 05:33
[A+ A-]

Hollande egy párizsi művésztelepen a híres Gaspard Delanoe-val. FOTÓ: AFP/JOEL SAGET

A látszat ellenére a korábbi francia elnök nem tervezi visszavonulását: egyesek szerint nemcsak a Szocialista Párt nyit új fejezetet, de Francois Hollande is újra színre lép.

Francois Hollande korábbi szocialista államfő, a párt hangadó politikusa mintha tavasz óta visszavonult volna új élettársa oldalán. A hírekben is „magánemberként” szerepelt, ám ez csupán a látszat: az elnökségét nem túl hízelgő népszerűségi mutatókkal záró Hollande ismét színre léphet, mégpedig Emmanuel Macron jelenlegi államfő szenvedélyes ellenfeleként.

Francia sajtóértesülések nem tartják kizártnak még azt sem, hogy Macron kihívójaként elindul a 2022-ben esedékes elnökválasztáson. A sajtókommentárok „nyüzsgő” hétköznapokról írnak, a beszámolók szerint Hollande egy ideje buzgón szerepel, s jelen van mindenütt. A telefonjai megállás nélkül csöngenek, tárgyal, külföldi utazásokat szervez. A 63 éves politikus a napokban járt Dél-Koreában, de már lisszaboni, dubaji és afrikai körútjának programját tervezi lázasan. Sokak szerint jelzésértékű, hogy a minap nem akárhol, hanem az Élysée-palotától pár percre nyitott irodát.

A programjait feltűnően, mondhatni látványosan készíti elő, s a jelek szerint majdnem mindent elvállal. Az egyik nap szarvasszobrokat avat az egyik megyében a képzőművészet barátainak a jelenlétében, másnap dinnyevásárt nyit meg termelőknek, majd új éttermet ad át ínyenceknek. Az oldaláról soha nem tűnik el „kísérője”, kedvenc háziebe, Philae.

Nem meglepő módon azonban Hollande a politikai életben a legszorgalmasabb. Az utóbbi időben a költségvetés bírálata lett a kedvenc témája. Az ő idejében állandó gond volt a leküzdhetetlen deficit, most ellenben nem győzi hangsúlyozni, hogy hajdani kiválasztott gazdasági minisztere, Emmanuel Macron „csődbe taszítja a büdzsét”. Egyesek szerint a háttérből változatlanul Hollande mozgatja a szálakat a Szocialista Párton belül.

A hivatalos ügyeken túl az egykori államfő magánéletét is „látványosan” alakítja. Miután kiköltözött az Élysée-ből, élettársa, Julie Gayet színésznő otthonában rendezkedett be, most azonban az előkelő Bagnolet-ben vásárolt magának új lakást. A fáma szerint itt fogott hozzá tervezett könyvének a megírásába is.

Magában azonban bosszankodik feltűnő mellőzése miatt – állítják az őt ismerő források. Nem elegáns – mondogatja –, hogy ellenzékiként tekintenek rá, mikor hajdan társak voltak Macronnal. A Le Figaro szerint azonban a rideg valóság kuszább. Jövő tavaszra a hatalomba állítólag visszaigyekvő Szocialista Párt kongresszusra készül. Ezen kellene eldőlnie, hogy merre tovább, s legfőképp: kivel. A tolakodás máris igen nagy. Az első titkári posztért dúló csatában a legbuzgóbbnak Bernard Cazeneuve látszik, aki Hollande államelnöksége idején kormányfő volt. Meg is jelent beharangozó kötete, „Minden nap sokat ér” címmel. Cazeneuve a politikai csatározásban megszokott módon keményen bírálja Macront, s olykor odakacsint a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonnak is. Egyes feltételezések szerint valójában triumvirátust szeretnének látni a párt élén: kulcspozícióba első titkárként az ambicióus Cazeneuve kerülne, a hármasban azonban kitüntetett helyet kellene kapnia Hollande-nak is.

A már megjelent kötetet többek között a Saint Germain körúti könyvesboltban is dedikálná a kormányfő, amely kitüntetett helyszínnek számít, hiszen mindig is Hollande kedvence volt. A Le Figaro nem mondja ki ugyan, csak tapintatosan sejteti, talán Cazeneuve lehet az a kiszemelt, aki visszacsempészheti a hajdani államfőt a jövőbe igyekvő Szocialista Párt élére.

Várkonyi Tibor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!