Előző
Következő
új cikk

Külföld

Buktatókkal teli körútra indul Donald Trump

Népszava|2017. nov 4. 05:37
[A+ A-]

Az elnöki pár az indulás előtt. Sok állomás és sok kihívás vár rájuk. FOTÓ: AFP/JIM WATSON

Donald Trump pénteken indult el ázsiai körútjára. Az amerikai elnök 12 napig tartózkodik a kontinensen, ahol Putyinnal is találkozhat.

Trump elsőként Hawaii-on, a csendes-óceáni parancsnokságnál járt, majd onnan Pearl Harborba vezetett az útja, ahol megtekintette az USS Arizona roncsait. A hadihajót 1941. december 7-én süllyesztették el a japánok a Pearl Harbor elleni támadás során.

Az amerikai elnök ezután Japánba látogat, ahol a nemrégiben újraválasztott Abe Sindzó miniszterelnökkel találkozik. Felkeres olyan családokat, melyek tagjait az észak-koreai rezsim raboltatta el. Trump következő állomásán, Dél-Koreában is elsősorban a phenjani rezsimről tárgyal. Beszédet mond a szöuli parlamentben, s a tervek szerint felszólítja a nemzetközi közösséget, gyakorolja a lehető legnagyobb nyomást Észak-Koreára – közölte előzetesen a Fehér Ház. Az elnök nem látogat el a demilitarizált zónába, ezzel egy régi hagyománnyal szakít.

Az elmúlt hónapokban rendkívül veszélyes helyzet alakult ki Washington és Phenjan között. Trump a sztálinista rezsimet „a teljes megsemmisítéssel” fenyegette meg. A CIA úgy véli, Észak-Koreát csak hónapok választják el attól, hogy nukleáris fegyverével elérje az Egyesült Államokat. Az ország rakétái Japán számára is komoly fenyegetést jelentenek. Arról azonban még az Egyesült Államokban sincs egyetértés, hogy miként kezeljék a kialakult helyzetet. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a diplomáciai megoldás híve, Trump azonban ezt korábban „értelmetlennek” nevezte, bár nem fejtette ki, mit is akar. „Már 25 éve nem működik az, hogy kedvesek legyünk a rakétaemberrel. Miért működne most?” – tette fel a költői kérdést Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőre utalva.

Trump Kínába is ellátogat, Hszi Csin-ping elnököt arra akarja rávenni, gyakoroljon ő is nagyobb nyomást a szövetséges Észak-Koreára. Emellett üzleti kérdésekről is szó lesz: Trump többször vádolta Kínát „kereskedelmi praktikákkal”. Ugyanakkor, amikor nemrégiben újabb öt évre Hszi Csin-pinget választották meg pártfőtitkárnak, „nagyon jó embernek” nevezte a kínai vezetőt. Várhatóan több gazdasági megállapodást is kötnek.

Az amerikai elnök ezután Vietnamba látogat, ahol részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján. Trump a Fox Newsnak adott csütörtök esti interjújában azt mondta, nem kizárt, hogy ekkor találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Pénteken a Kreml megerősítette, hogy már folynak a tárgyalások Washington és Moszkva között a lehetséges találkozót illetően. Ez nem is lehetne időszerűbb, tekintve, hogy a héten újabb bizonyítékok kerültek felszínre az amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásáról.

Donald Trump végezetül Rodrigo Duterténél, a Fülöp-szigeteket diktatórikus módszerekkel vezető elnöknél tesz látogatást. Ez a vizitje nagy felzúdulást kelthet. Duterte drogkereskedők elleni harcában az eltelt 15 hónap alatt több mint 3800-an vesztették életüket – közölte az Amnesty International. Az amerikai elnök ettől függetlenül úgy véli, „nagyszerű munkát végez".

Tizenegy perc némaság
Felfüggesztette Trump Twitter-fiókját csütörtök este a mikroblog egyik kirúgott munkatársa, így az 11 percre elérhetetlenné vált. A Twitter nyilatkozatban erősítette meg, hogy egy kirúgott kolléga törölte a fiókot, aki így állt bosszút a cégen utolsó munkanapján. „Belső vizsgálatot indítottunk az ügyben, hogy megelőzzünk minden hasonló esetet” – közölték. Trumpnak a 41,7 millió követője van a Twitteren.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!