Előző
Következő
új cikk

Külföld

Puigdemont nem ábrándult ki a politikából

Népszava|2017. nov 3. 20:46
[A+ A-]

Tüntetés Barcelonában FOTÓ: Josep LAGO / AFP

A spanyol bíróság péntek este adott ki körözést a leváltott katalán vezető ellen, ám Carles Puigdemont megüzente Belgiumból: külföldről is hajlandó elindulni a december 21-i regionális választásokon. Minisztereihez hasonlóan a függetlenségi mozgalom során elkövetett lázadás, zendülés és hűtlen kezelés miatt kell felelnie, ám úgy tűnik, ez sem vette el a kedvét a politikától. Az RTBF televíziócsatornán sugárzott interjúban hangsúlyozta: hajlandó bíróság elé állni, de Belgiumban, és nem Spanyolországban.

A jelek szerint nem akar úgy járni, mint a Katalóniában maradt miniszterei, akik csütörtöki letartóztatásuk óta börtönben vannak. Az egyetlen, aki – 50 ezer eurós – óvadék ellenében tegnap szabadon távozhatott, az Santi Vila volt, mert Carmen Lamela bírónő szerint az ő esetében nem áll fenn annak veszélye, hogy újabb bűncselekményt követ el.

A korábban munkaügyi miniszteri posztot betöltő Vila még a függetlenség kikiáltása előtt lemondott, s végig a párbeszédes megoldást sürgette. Ennek ellenére szabadulása után kemény szavakat intézett a központi kormányhoz. A politikus nehezményezte a függetlenségi törekvésekre adott túlzó, „aránytalan” madridi reakciót, és sajnálatát fejezte ki, amiért egykori kollégáinak nem adták meg ugyanazt a lehetőséget, mint neki . „Biztos vagyok benne, hogy a világ demokratái nem értik, mi folyik itt” – idézte az El País Vilát. aki hozzátette: bízik benne, hogy mihamarabb véget ér ez a „szörnyű helyzet”. A politikust egyre gyakrabban emlegetik Carles Puigdemont lehetséges utódjaként. Jogi akadálya ennek nem lesz, ahogy a többi bebörtönzött katalán politikus is indulhat a katalán önrendelkezés felfüggesztése után Madrid által december 21-re kiírt regionális választásokon. Inigo Mendez de Vigo kormányszóvivő tegnap közölte, hogy addig, amíg nem ítélik el őket, részt vehetnek a voksoláson.

Nem csupán a belpolitikai helyzet aggasztó Katalóniában, a gazdasági mutatók sem sok jót ígérnek. A munkaügyi minisztérium pénteken ismertetett adatai szerint már harmadik hónapja nő – az elmúlt egy hónapban 1,67 százalékkal – a munkanélküliség. Októberben azonban gyakorta megfigyelhető ez a tendencia – figyelmeztet a Reuters –, a turisztikai szezon végén ugyanis sok idénymunkást szoktak elbocsátani. A minisztérium ugyanakkor régiókra lebontva is közölte az adatokat, s ezek már tükrözhetik a krízis hatásait: Katalóniában ugyanis 3,67 százalékkal nőtt a munkanélküliség, az egész országban itt veszítették el a legtöbben a munkájukat. A bizonytalanságot csak növeli, hogy az október 1-jei, az alkotmánybíróság által felfüggesztett függetlenségi referendum óta közel kétezerre nőtt azon cégek száma, amelyek áttették a jogi székhelyüket Katalóniából Spanyolország más régióiba. A Spanyol Bank csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező hónapokban csökkenhet a gazdasági növekedés, ha nem oldódik meg mihamarabb a válság.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!