Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ez az ötödik - Megkezdődött a szlovák megyei választás

MTI|2017. nov 4. 08:53
[A+ A-]

Megkezdődött Szlovákiában az ország történetében immár ötödik megyei választás szombat reggel.

A szlovákiai megyei választáson minden olyan 18. életévét betöltött személy voksolhat, aki állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén, így külföldi állampolgárok is. A szavazásra jogosultak száma így meghaladja a 4,4 milliót, ők szombaton reggel héttől szombaton este tízig 90 választókörzet csaknem hatezer szavazókörében adhatják le voksukat 8 szlovákiai megye 78 megyeelnök-jelöltjének és több ezer megyei képviselőjelöltjének valamelyikére.

Szlovákiában a megyei választás tétje jelentősnek nevezhető, tekintve, hogy a közigazgatás hatályos modellje szerint megyei szinten születik döntés a szociális és a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról, valamint a közúthálózat egy részének fejlesztéséről is. Ennek ellenére a választók részéről a megyei választások iránti érdeklődés rendszerint nagyon alacsony. A legutóbbi megyei választásokon 2013-ban a részvétel alig haladta meg a húsz százalékot.

A legutóbbi megyei választásokon országos átlagban az akkori és a jelenlegi legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) szerezte a legtöbb mandátumot. A magyar szavazatokra számító két politikai erő - az MKP és a Most-Híd vegyespárt - küzdelméből 2013-ban az MKP került ki győztesen. Az MKP akkor két megyealelnöki posztot szerzett, és közel negyven - túlnyomó többségükben saját listán indított - képviselőt juttatott az önkormányzatokba. A Most-Híd-nak 17 képviselői helyet sikerült szereznie, de közülük 13-an koalíciós listákon indultak. A mostani voksoláson az MKP két, a Most-Híd pedig három megyében indít önálló megyeelnök-jelölteket.

Az országban már 48 órával a voksolás kezdete előtt megkezdődött a kampánycsend, onnantól fogva egészen urnazárásig - az e vonatkozásban nem szabályozott közösségi hálók kivételével - minden médiában tilos a jelöltek ellen vagy mellett szóló bármiféle információ közzététele. A voksolás idején részvételi felméréseket sem tesznek közzé, ezek, valamint az első részeredmények a választó helyiségek bezárását követően, este tíz óra után, a hivatalos végeredmények pedig vasárnap délelőtt várhatóak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!