Előző
Következő
új cikk

Külföld

Puigdemont nem várta meg a bilincs kattanását

Népszava|2017. nov 5. 18:55
[A+ A-]

FOTÓ: JOSEP LAGO / AFP

Carles Puigdemont menesztett katalán vezető nem akarta megvárni, hogy a Spanyolország által pénteken kiadott európai elfogatóparancs nyomán megalázó módon bilincsben vezessék el, ezért négy egykori miniszterével együtt önként vonult be vasárnap reggel Brüsszelben a rendőrségre – elemzésében ezzel magyarázta az El País, hogy Puigdemont tegnap feladta magát.

A lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolt politikus egy hete bujkált a belga fővárosban. Egészen mostanáig kérdéses volt, hogy mik a szándékai: eleinte azt rebesgették, hogy politikai menedékjogot kér, ám ezt hamar cáfolta. Azt viszont többször is hangsúlyozta, hogy nem ismeri el a katalán önrendelkezés felfüggesztését – amelyről a függetlenség kikiáltása után döntött Madrid –, majd pénteken váratlan fordulattal bejelentette, hogy kész elindulni a decemberi 21-i regionális voksoláson Katalóniában. Szűnni nem akaró politikai ambíciói vezethettek a vasárnapi döntéshez is – vélik egyes szakértők.

Puigdemonték 24 órát őrizetben töltenek, s ez idő alatt várhatóan sor kerül a meghallgatásukra is. A védőügyvédjük jelenlétében, ám külön-külön fognak vallomást tenni. A segítségükre lesz még egy tolmács is, a hírek szerint ugyanis úgy döntöttek, hogy holland nyelven, az őket képviselő Paul Bekaert anyanyelvén történjen a vallomástétel – írta vasárnap a The Spain Report. A belga ügyészség képviselője egy tegnap délután összehívott sajtótájékoztatón közölte, a bírón múlik, hogy a 24 óra elteltével elrendeli-e az őrizet meghosszabbítását vagy bizonyos megszorításokkal, de szabadon engedi őket. Az eljárás akár három hónapig eltarthat, így Puigdemont valóban dédelgethet – ha nem is hosszú távú – politikai ambíciókat.

Az elmúlt hetekre jellemző sokk és bizonytalanság ellenére a függetlenségi mozgalom esélyei nem rosszak. Az El País tegnap közölt egy felmérést, amely szerint a regionális választásokon a mandátumok számát tekintve a Junts Pel Sí nyerhet. A katalán kormány közvélemény-kutatása szerint 60-63 mandátummal végezne az élen a függetlenségpárti koalíció, mögötte 25-26 mandátummal a centrista – s az elszakadást nem támogató – Ciudadanos, a harmadik helyen pedig a szocialisták (PSC), 17-19 mandátummal. A negyedik helyre a baloldali SíQueEsPot futna be 12-14 mandátummal, míg a kormányzó néppárt 10-11 mandátummal hátul kullog a sorban. Egyedül a szélsőbaloldali, függetlenségpárti CUP végezne a néppárt mögött 8-9 mandátummal. Ami a függetlenséget illeti, a megkérdezettek 43,6 százaléka támogatta a független katalán köztársaságot, míg 43,6 százalék elutasította.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!