Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szócsata Phenjannal

Népszava|2017. nov 6. 05:35
[A+ A-]

Az amerikai elnök élesen bírálta Észak-Koreát ázsiai körútjának első állomásán, Japánban. Az ország polgárait azonban dicsérettel illette.

Donald Trump alighanem kellemes emlékeket őrizhet majd a szigetországban tett látogatásáról, mert olyan lelkes fogadtatásban részesült a jokotai katonai támaszponton, amilyenre az Egyesült Államokban nemigen lehet példa. Láthatóan élvezte is, hogy körülrajongják. Mint fogalmazott, ameddig ő amerikai elnök lesz, a hadsereg mindig kellő forrásokkal rendelkezik majd, s ezért „mindig győzni fognak”. Trump megjegyezte, az ázsiai, csendes-óceáni térség több állama azért fejlődött olyan lélegzetelállító mértékben, mert az amerikai hadsereg oly sok áldozatot hozott. „Hála nektek beköszöntött a béke” – mondta Trump a katonáknak.

Amint az várható is volt, a Japánban tett látogatás legfőbb témája az észak-koreai nukleáris- és rakétaprogram miatt kialakult válság volt. „Egyetlen diktátor, egyetlen rezsim sem becsülheti le az Egyesült Államokat” – mondta lelkesítően az amerikai elnök. „Sosem fogjuk megadni magunkat és sosem habozunk, ha a népünk, szabadságunk, nagyszerű amerikai lobogónk megvédéséről van szó” – jelentette ki Trump, aki azért dicsérettel illette az észak-koreai népet. „Úgy vélem, remek emberek, szorgalmasak és több melegség van bennük, mint a legtöbben gondolják” – jelentette ki.

Az amerikai elnök a támaszponton tett látogatást követően feleségével, Melaniával Tokióba repült, ahol a nemrégiben újraválasztott miniszterelnökkel, Abe Sindzóval ebédelt. A japán vendéglátók pontosan tudták, mivel lehet beférkőzni az amerikai elnök kegyeibe, hiszen találkozót szerveztek a profi golfozóval, Macujama Hidekivel.

Az elnököt a jelek szerint számos rajongója várta a jokotai katonai támaszponton Fotó: AFP/Jim Watson

Az elnököt a jelek szerint számos rajongója várta a jokotai katonai támaszponton Fotó: AFP/Jim Watson

Trump és Abe is kiállt az amerikai-japán kapcsolatok további kiterjesztése mellett, mindezt „a közös bizalmon és barátságon alapuló kapcsolatainkra építve” – fejtette ki Abe kormányfő. Hogy azért ennek a „páratlan” viszonynak akadnak árnyoldalai is, ez már Trump látogatása előtt kiderült. Az amerikai elnök értetlenségéről számolt be a Kiodo japán hírügynökség annak kapcsán, hogy Tokió miként reagált Észak-Korea újabb rakétakísérleteire. Trump állítólag azt mondta, nem érti, hogy egy olyan ország, ahol „szamurájharcosok voltak”, miért nem lőtte le a rakétákat.

Trump még úton Japánba, az elnöki repülőgép, az Air Force One fedélzetén újságírók előtt azt közölte, Észak-Korea „nagy gondot jelent országunk és a világ számára, s ezt meg kívánjuk oldani”. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a válság megoldásában segítséget vár Vlagyimir Puytin orosz elnöktől. Kilátásba helyezett egy találkozót orosz kollégájával. Legutóbb a G20-ak hamburgi csúcsnak margóján cserélhettek eszmét egymással. Erre legközelebb az Ázsiai és Csendes-óceáni gazdasági Együttműködés (APEC) héten esedékes vietnami tanácskozásán nyílhat lehetőség számukra.

Az amerikai elnököt ma Akihito japán császár fogadja. Ezt követően Dél-Koreába, Kínába, Vietnamba, majd a Fülöp-szigetekre vezet az útja.

Tartanak a látogatástól Szöulban
Phenjan hamar válaszolt az amerikai elnöknek. A KCNA hírügynökség kommentárjában azt írta, az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azokkal az „abszurd elképzeléseivel”, amelyek szerint Észak-Korea a nemzetközi büntetőintézkedések hatására kész lesz feladni nukleáris programját. Ezt addig folytatják, amíg „Washington fel nem hagy az Észak-Koreával szembeni ellenséges politikájával”.
Szöulban tartanak Trump látogatásától. Attól félnek, hogy ha túl radikális retorikát alkalmaz Phenjannal szemben, akkor azzal csak olajat önt a tűzre és tovább élezi a feszültséget a Koreai-félszigeten. A dél-koreai fővárosban szombaton 3500-an tiltakoztak az amerikai elnök ellen, jóllehet néhány száz támogatója is az utcára vonult.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!