Előző
Következő
új cikk

Külföld

Érinthetetlenek a szégyenpadon

Népszava|2017. nov 6. 05:40
[A+ A-]

A szaúdi elit nem tért magához a sokkból. Példa nélküli, hogy az uralkodócsalád korábban érinthetetlennek tartott befolyásos tagjainak az igazságszolgáltatás előtt kelljen felelniük tetteikért. „Új világrend van kialakulóban Szaúd-Arábiában. Mohamed bin Szalmán trónörökös bebetonozza hatalmát, s a gyakorlatba is átülteti a vízióját… igyekszik megakadályozni a gazdaság hanyatlását, s a javak kiáramlását Szaúd-Arábiából más országokba – magyarázta a CNN-nek Fawaz Gerges, a London School of Economics oktatója, miután vasárnap kiderült, hogy több tucatra emelkedett a korrupció miatt letartóztatott hercegek, politikai vezetők és üzletemberek száma.

A hétvégi intézkedéseket az uralkodó, Szalmán bin Abdel-Azíz hagyta jóvá, ám az elemzők egyetértenek abban, hogy valójában – a Donald Trumppal jó kapcsolatot ápoló – Mohamed bin Szalmán állhat a példa nélküli esemény mögött.

A kommunikációs minisztérium közleménye szerint az újonnan felállított korrupcióellenes bizottság azért indította a kampányt, hogy „megszűnjenek az elmúlt évtizedekben a fejlődés útjában álló problémák”, és elszámoltassák azokat, akik a személyes boldogulásukat a közérdek fölé helyezve loptak a kormánytól. Az olaj világpiaci árának csökkenése Szaúd-Arábiát is érzékenyen érintette, s elemzők már eddig is figyelmeztettek, hogy a herdálás már nem tarthat sokáig.

A CNN szerint mintegy tucat herceget, legalább 38 volt és jelenlegi miniszter-helyettest és üzletembert tartóztattak le, három minisztert – köztük a gazdasági tárca vezetőjét – pedig menesztettek. A letartóztatott személyek között van a világ egyik leggazdagabb embere, Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz is. Ő a többségi tulajdonosa a Kingdom Holding beruházási társaságnak, de külföldi érdekeltségei sem elhanyagolhatók: részvényei vannak a The Wall Street Journalt kiadó News Corporationben, a Time Warner médiaóriásban, de az Apple-ben és a Twitterben is vannak érdekeltségei.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!