Előző
Következő
új cikk

Külföld

Texasi mészárlás - Már 26 halott, a támadó öngyilkos lett

Népszava|2017. nov 6. 07:27, frissítve: 2017. nov 6. 19:28
[A+ A-]

SUZANNE CORDEIRO / AFP

Huszonhatra nőtt a halálos áldozatok száma a dél-texasi Sutherland Springsben, ahol a település templomában vasárnap délben egy ámokfutó lövöldözött. A sebesültek száma meghaladja a harmincat.

Texas történetének legszörnyűbb vérfürdője történt vasárnap, amikor egy férfi templomban lőtt halomra embereket. A szövetségi állam kormányzója, Greg Abbott megerősítette: 26 személy vesztette életét. Azt is közölte, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet, mert 20 személyt kórházban ápolnak San Antonióban: 5 és 72 év közöttiek. Meghalt a helyi lelkipásztor 14 éves lánya is – közölte a CNN az egyházi személyiség feleségére hivatkozva. A kislány szülei a lövöldözés alatt nem voltak jelen a Sutherlands Springs-i istentiszteleten.

Kiderült, önkezével leadott lövés végzett az ámokfutóval - mondta Joe Tackitt Wilson megyei seriff a CBS amerikai televíziónak. Tackitt megerősítette, hogy tűzpárbaj volt a lövöldöző és két felfegyverzett állampolgár között a vérengzést követő autós üldözés során.

Az NBC News közlése szerint a lövöldöző a közeli Comal Countyból származó Partick K, a légierő egy volt katonája, akit már elküldtek a szolgálatból. A merénylő fekete ruhát és golyóálló mellényt viselt. A nyomozás során egyelőre nem tudták megállapítani, miért követte el tettét, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy nem terrorcselekmény történt.

Devin Kelley FOTÓ: MTI/EPA/Texasi közbiztonsági hivatal

Devin Kelley FOTÓ: MTI/EPA/Texasi közbiztonsági hivatal

A helyi seriff, Joe Tackitt rekonstruálta a történteket. Eszerint az elkövető 11 óra 30 perckor lépett be a baptista templomba, majd találomra lőtte halomra az ott összegyűlt embereket. A templomot később a rendőrség lezárta. Később a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői is bekapcsolódtak a vizsgálatokba. A hírtelevíziók közvetítéséből annyi volt látható, hogy mentőkocsik tucatjai jelentek meg a helyszínen.

A mindössze 400 lelket számláló település, Sutherland Springs 50 kilométerre délre található San Antoniótól. Általában 50-en járnak a vasárnapi istentiszteletre. Egy szemtanú, Carrie Matula az MSNBC-nek elmondta, olyan apró községről van szó, hogy saját tűzoltóságuk sincs. Mindenki ismer mindenkit, közel laknak egymáshoz. Ezért is lesz szinte lehetetlen kiheverniük a vasárnap történteket. Az ázsiai körúton tartózkodó Donald Trump Japánban értesült a vérfürdőről. A Twitteren annyit közölt: Isten segítse a sutherlandi embereket. 

„Nem a fegyverek miatt alakult ki ez a helyzet, hanem egy legmagasabb szintű mentális probléma miatt” - mondta az amerikai elnök hétfőn.

Nincs magyar áldozat

A helyi hatóságoktól kapott információk alapján nincs magyar áldozata a dél-texasi Sutherland Springsben vasárnap történt támadásnak - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-vel. A tárca részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.

Egy hónapja világszerte megdöbbenést keltett, amikor a Nevada állambeli Las Vegasban egy szálloda ablakából tüzelt egy férfi egy helyi fesztivál hallgatóságára. Összesen 58 személyt gyilkolt és félezret sebesített meg. A tettes önkezével vetett véget életének. Ez volt az Egyesült Államok legszörnyűbb vérfürdője. Ez esetben sem terrorcselekményről volt szó, az azonban mind a mai napig nem derült ki, mi állt a lövöldözés hátterében.

Utoljára 2015-ben, Charlestonban (Dél-Karolina) lövöldöztek templomban. Akkor egy 21 éves fiatalember rasszista bűncselekményt követett el: kilenc fekete bőrű hívet lőtt le. Az elkövetőt halálra ítélték.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!