Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megfenyegették Phenjant

Népszava|2017. nov 6. 08:29, frissítve: 2017. nov 6. 19:03
[A+ A-]

Fotó: AFP/Toru Hanai/Pool/Anadolu Agency

Egységet demonstrált Donald Trump és Abe Sinzó tokiói tárgyalásukon. Igaz, nem mindenben értett egyet az amerikai elnök a japán kormányfővel.

Japán üdvözölte Trump kemény magatartását az észak-koreai vezetéssel szemben – jelentette ki Abe közös sajtóértekezletükön. Mint mondta, a két szövetséges állam „száz százalékig” osztja ezt az álláspontot. Trump már a sajtóértekezletet megelőzően megerősítette, hogy nem puhít Észak-Koreával szembeni álláspontján: Japán és az Egyesült Államok közösen válaszolnak „a veszélyes agresszióra”. Kifejtette, az Egyesült Államok részéről „fogytán a stratégiai türelem”. Hozzáfűzte, bár egyesek azzal vádolják, hogy túl heves a retorikája, a bírálóknak azt javasolja, nézzék meg, mire jutottak az elmúlt két és fél évtizedben a visszafogott hozzáállással. Feltűnő volt azonban, hogy ezúttal Trump retorikája sem volt annyira támadójellegű, korábban egyebek mellett az ország megsemmisítésével is megfenyegette Észak-Koreát.

Abe úgy foglalt állást, hazája lelövi Phenjan rakétáit, ha „az szükséges”. Megegyeztek abban is, hogy nagyobb nyomást akarnak gyakorolni Észak-Koreára. Szerintük a helyzet nem érett meg a Phenjannal való párbeszédre. „Nem akarunk háborút. Azt kívánjuk elérni, hogy Észak-Korea változtasson eddigi politikáján” - fűzte hozzá Abe. Trump és a japán miniszterelnök jó viszonyt ápolnak egymással, Abe nem igen tudott mit kezdeni Trump elődje, Barack Obama intellektualizmusával, tárgyszerűségével.

Ettől függetlenül nem mindenben volt teljes egyetértés közöttük. Trump ugyanis azzal vádolta Japánt, hogy az ország nem folytat tisztességes kereskedelmi politikát. „Igazságos és nyílt kereskedelemre törekszünk, de jelenleg ezek közül egyik sem jellemző a Japánnal folytatott árucserénket” – fejtette ki Trump. Dicsérettel illette ugyanakkor vendéglátóit, hogy az ország amerikai fegyvereket vásárol. Az azonban nem tetszik neki, hogy miközben az ország több millió gépkocsit ad el az Egyesült Államokban, „lényegében nem érkezik autó Amerikából Japánba”. Országa ezért „sok sok éve” komoly „kereskedelmi deficittel küzd Japánnal szemben”. Ezért „tárgyalnunk kell erről” – tette hozzá, s ezt „békésen tesszük meg”. (Trump már hasonló vádakkal illette Németországot.)

Japán az első állomása az amerikai elnök majdnem 12 napos ázsiai körútjának, amelynek során Dél-Koreába, Kínába, Vietnamba, valamint a Fülöp-szigetekre is ellátogat. Vizitjének középpontjában az észak-koreai nukleáris- és rakétaprogram miatt kialakult válság áll. Ugyanakkor a kereskedelmi kérdések is szóba kerülnek. Trump Japánban megvédte azt a döntését, amely szerint az Egyesült Államok kilépett a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból, a TPP-ből. Szerinte a TPP után kiterjedtebb kereskedelmet folytatnak majd egymással. „A helyzet sokkal kevésbé lesz összetett” – fejtette ki.

Az amerikai elnököt, aki szombaton érkezett Japánba, Akihito császár is fogadta. Kezet fogott vendéglátójával. Elődjével, Barack Obamával szemben azonban nem mondta azt, hogy az Egyesült Államok megbocsát az országnak a második világháborúban történtekért. Trump hétfőn találkozott azon japánok családtagjaival, akiket a hetvenes- nyolcvanas években dél-koreai ügynökök raboltak el.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!