Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szabadlábra helyezték a katalán vezetőt

Népszava|2017. nov 6. 08:30
[A+ A-]

Feltételekkel szabadon engedték Carles Puigdemont volt katalán kormányfőt. A politikus vasárnap adta meg magát a belga hatóságoknak, miután Madrid szombaton nemzetközi elfogatóparancsot adott ki vele szemben. A belga bíró Puigdemont és négy volt katalán miniszter 10 órán át tartó meghallgatását követően döntött így azzal a feltétellel, hogy Puigdemont a bíró hozzájárulása nélkül nem hagyhatja el az országot és 15 napon belül meg kell jelennie a bíróság előtt.

A katalán vezetőt és társait – miután feladták magukat – a belga hatóságok átmenetileg őrizetbe vették. A spanyol hatóságok egyebek mellett lázadásra való uszítással, közpénzek törvénytelen felhasználásával vádolják őket. Spanyolországban akár 30 éves börtönre ítélhetik őket. Az uniós előírások szerint a belga hatóságoknak 60 napjuk van arra, hogy kiadatásukról döntsenek. Ezt kivételes esetben további 30 nappal hosszabbíthatják meg. 

Puigdemont belga ügyvédje, Paul Bekaert azt közölte, mindenképpen meg akarja akadályozni védence kiadatását Spanyolországnak. Bár erre nagyon kevés az esély, mégsem nevezhető teljesen kizártnak. A spanyol nemzetközi elfogatóparancs szövegében ugyanis az is szerepel, hogy Puigdemont erőszakot követett el, eddig azonban erre utaló bizonyíték nem volt. A belga előírások szerint megakadályozható a kiadatás akkor is, ha a vádlott alapjogait veszély fenyegeti hazájában. A katalán parlament másfél hete hirdette ki a függetlenséget. A madridi kormány válaszként felfüggesztette a tartomány autonómiáját.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!