Előző
Következő
új cikk

Külföld

Politikusok kerülhetnek bajba az offshore-botrányok miatt

Népszava|2017. nov 6. 08:34, frissítve: 2017. nov 6. 18:47
[A+ A-]

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter - Üzleti kapcsolatban áll a Vladimir Putyin belső köréhez kapcsolódó hajózási céggel - Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A nemzetközi adóelkerüléseket feltáró, vasárnap este nyilvánosságra hozott „Paradise-aktákban”, amely a Panama-akták folytatásának tekinthetőek, összesen 120 politikus neve szerepel, 50 országból.

Emellett vállalkozókról, sportolókról is kiderül, hogy adóparadicsomokba menekítik pénzüket az adóelkerülésért. Néhány nemzetközi nagyvállalat üzleti praktikáiról is említést tesznek a dokumentumokban, amelyet összesen 90 médium tárt fel, Németországban például a Süddeutsche Zeitung, a Norddeutsche Rundfunk és a Westdeutsche Rundfunk, Magyarországon a direkt36 portálja. Arról ugyanakkor nem közöltek információkat, hogyan jutottak az adatokhoz, amelyekben politikusok tanácsadói, kormánytagok, Donald Trump adományozói, illetve az amerikai elnök Oroszországgal folytatott üzleti kapcsolatairól is olvashatunk. „Felháborít, de egyáltalán nem lep meg” – így reagált a Twitteren Pierre Moscovici adó- és pénzügyekért felelős gazdasági biztos hétfőn a nemzetközi adóelkerüléseket feltáró, vasárnap este nyilvánosságra hozott „Paradise-aktákra”.

A Bermudában bejegyzett ügyvédi hivatal, az Appleby néhány napja ismerte el, hogy az oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet, az ICIJ „illegálisan” juthatott hatalmas mennyiségű adathoz. A vállalat hangsúlyozta: teljesen legális offshore tevékenységet folytat, összhangban a fennálló törvényekkel, de minden vádat „rendkívül komolyan” vesz.

Az iratokban kemény vádakkal illetik Wilbur Ross amerikai kereskedelmi minisztert. Egy olyan vállalat – a Navigator Holdings hajózási cég - tevékenységéből tett szert nem kis apanázsra, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kremlhez közel álló üzletemberek is szerepet kapnak. Az újabb akták az amerikai belpolitikára is hatással lehetnek, hiszen Robert Mueller különleges ügyész már egy ideje azt vizsgálja, mely mértékben avatkozott be Oroszország az amerikai elnökválasztási kampányba. A Navigator Holdings ügyfelei közé tartozott a Sibur energiavállalat, 2014 óta mintegy 68 millió dollár értékben kereskedtek egymással. Egyelőre nem világos, Ross milyen szerepet játszott ebben.

Nem ő az egyedüli személy a Trump-adminisztrációban, akinek a nevéhez kétes üzelmek kötődnek. Gary D. Cohn gazdasági tanácsadó neve is többször előkerül. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pedig egy amerikai-jemeni vegyesvállalat élén állt, amikor akkori cége, az Exxon Mobil Jemennel kereskedett. Igaz, arra nincs bizonyíték, hogy illegális tevékenységet folytatott volna.

A Paradise-aktákban közvetett utalás szerepel II. Erzsébet brit királynőre vagyonkezelője által. a Lancaster hercegségének (Duchy of Lancaster) nevét viselő, 1265-ben létrejött és jelenlegi feladatait különböző formákban 1399 óta ellátó vagyonkezelő 2004-ben 5 millió fontot - mai árfolyamon 1,8 milliárd forintot fektetett a Jubilee Absolute Return Fund Limited nevű alapba, amelynek központja a brit korona fennhatósága alá tartozó Bermudán működik. Ez a befektetés 2010-ben megszűnt. A dokumentumok tanúsága szerint a Duchy of Lancaster 2005-ben 7,5 millió dollár névértékű befektetést eszközölt a Kajmán-szigeteken bejegyzett Dover Street VI Cayman Fund LP nevű alapban is.

Justin Trudeau kanadai kormányfő egy fontos bizalmasa, Stephen Bronfman is az akták szereplője. Kétes szövetkezeti megállapodásokban vett részt. Egy bonyolult rendszer révén akár több millió dollárra tehető az az összeg, amellyel megrövidítette az államot adóelkerülés révén.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!