Előző
Következő
új cikk

Külföld

Varsó - Brüsszel aggódik a jogállamiság miatt

Népszava|2017. nov 7. 05:35
[A+ A-]

Szükség lenne egy rugalmasabb és tökéletesebb uniós eszközrendszerre a jogállamiság tiszteletben tartásának a kikényszerítésére — ismerte el Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke egy hétfői brüsszeli vitában. A politikus úgy ítélte meg, hogy lassanként a tagállamokban is teret nyer a gondolat, miszerint az EU-nak határozottabban fel kellene lépnie a demokratikus értékrendet csorbító döntések és intézkedések ellen.

Timmermans, aki az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottságát tájékoztatta a lengyelországi fejleményekről, leszögezte: több kormány is támogatja azt a belga javaslatot, hogy tegyék rendszeressé a jogállamiság helyzetének a vizsgálatát a 28 országban. “Az Európai Bizottság kész együttműködni a többi uniós intézménnyel egy ilyen eszközrendszer létrehozása érdekében” — mondta az alelnök. Az EP már tavaly javaslatot tett egy objektív kritériumok alapján működő mechanizmusra, amely éves jelentésekben értékelné a demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok helyzetét a tagállamokban.

Frans Timmermans szavaiból kiderült, hogy a varsói kormány továbbra is köti az ebet a karóhoz, és nem hajlandó érdemi párbeszédre az Európai Bizottsággal az igazságszolgáltatás Brüsszelt aggasztó reformjáról A holland nemzetiségű biztos közölte: még nem jött el az ideje annak, hogy a testület javasolja a 7. cikkely szerinti szankciós eljárás megkezdését Lengyelországgal szemben. “De ha nem kapunk választ az aggályainkra, minden eszközt be fognak vetni” — fogalmazott.

Roberta Metsola, a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a szóvivője hozzászólásában azt mondta, hogy a frakciót “súlyosan aggasztják” a lengyelországi fejlemények.

Az EP állampolgári jogi szakbizottsága nem küld tényfeltáró küldöttséget Magyarországra a hazánkról készülő EP-jelentés előkészítése érdekében — így döntött a testület hétfő este, jóváhagyva a frakciók képviselőiből álló koordinátorok ajánlását.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!