Előző
Következő
új cikk

Külföld

Plakáterdővel borították be Belgiumot a menekültek mellett kiálló polgárok

nepszava.hu|2017. nov 7. 12:08
[A+ A-]

Tüntetés Belgiumban a menekültekkel való bánásmód ellen - AFP fotó

Plakátok ezreit ragasztották ki aktivisták keddre virradóra Belgium számos városában tiltakozásul a kormány embertelen, és szerintük jogsértő migrációs politikája ellen.

A "Nem az én nevemben" elnevezésű kampány keretében háromszáz aktivista mintegy 2100 plakátot ragasztott ki metróállomásokon, pályaudvarokon és buszmegállókban egyebek mellett Brüsszelben, Mons-ban, Liege-ben, Charleroi-ban, Verviers-ben, Namurben, Leuvenben és Gentben. Emellett nagyjából hétezer szórólapot is elhelyeztek a tömegközlekedési eszközökön országszerte - írta meg az MTI a Le Soir című helyi napilap nyomán. 

A szervezők közölték: a céljuk, hogy szembesítsék az ország lakosait a belga kormány menekültpolitikájával, amelynek egyetlen célja a bevándorlók eltüntetése, azáltal hogy kitoloncolják vagy láthatatlanná teszik őket.

Meggyőződésünk, hogy a belga állampolgárok többsége nem rendelkezik elegendő tudással az ország migrációs politikájáról, és a szükséges információk birtokában nem adná jóváhagyását a mostani gyakorlathoz. Belgium a nevükben megfosztja a lakosság egy százalékát az alapvető jogoktól,  közel 150 ezer hivatalos papírokkal nem rendelkező személynek kell szembenéznie elnyomással, letartóztatásokkal, kizsákmányolással és elzárással - figyelmeztettek a szórólapokon.

Tiltakoznak az ellen, hogy  hatóságok gyerekeket és ártatlanokat tartsanak fogva, a kormány ráadásul új zárt központ építését tervezi a családok és kiskorú gyermekeik elzárására. Az aktivisták figyelmeztetnek: a kormánynak kötelessége tiszteletben tartani az emberi méltóságot és az emberi jogokat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!