Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kiderült, mi vezetett a texasi vérfürdőhöz

Népszava|2017. nov 7. 18:45
[A+ A-]

FOTÓ: MARK RALSTON / AFP

Kiderült, hogy az amerikai légierő fontos információkat nem továbbított a férfiról az FBI számára. Nevezetesen azt, hogy katonaként családon belüli erőszak miatt ítélték el.

Két nappal a Texas állambeli, Sutherland Springs-i templomban elkövetett vérfürdő után, amelyben egy fiatalember, Devin P. Kelley. 26 embert gyilkolt és 20-at sebesített meg, egyre inkább az amerikai légierő felelősségére terelődik a figyelem. Kiderült ugyanis, hogy Air Force – itt szolgált korábban az elkövető – fontos információkat nem továbbított a férfiról a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számára. Nevezetesen azt, hogy még a légierő katonájaként családon belüli erőszak miatt ítélték el. Még 2010-ben rátámadt akkori feleségére és csecsemő mostohagyermekére, aki koponyatörést szenvedett. 2012-ben börtönbüntetésre ítélték, két évvel később pedig a légierőtől is elbocsátották.

A légierőnél vizsgálatot indítottak annak felderítésére, vajon más esetekben is elkövettek-e hasonló mulasztást. Ha ez a végzetes „feledékenység” nem történt volna meg, talán a vérfürdő sem következett volna be, mert így a férfi sem vásárolhatott volna fegyvereket. Így azonban nem szerepelt abban az adatbázisban sem, amely a társadalomra veszélyes személyek nevét tartalmazta – közölte a légierő szóvivője, An Stefanek.

Az amerikai védelmi minisztérium előírása szerint amennyiben a hadsereg volt tagjai testi sértést, vagy egyéb bűncselekményt követtek el, az információt továbbítani kell az FBI-nak. Ezek aztán bekerülnek egy központi adatbázisba. Médiaértesülések szerint a merénylő 2016-ban vásárolt fegyvereket az Academy Sports + Outdoors nevű kereskedőnél. Igaz, azt nem tudni, hogy az ekkor beszerzett fegyvert is használta-e a vasárnapi lövöldözéskor.

A merénylet körülményeiről kiderült az is, hogy a lövöldözés után két járókelő vette üldözőbe a férfit. Az egyikük, aki kiképző volt az amerikai fegyverlobbinál, azt közölte, rálőtt az elkövető gépkocsijára. „Tudom, hogy eltaláltam” – állította Stephen Willeford a KHBS televíziós hálózatnak adott interjújában.

Donald Trump amerikai elnök ismét megszólalt: úgy gondolja, még több halálos áldozattal járt volna, ha szigorúbbak a fegyvervásárlási szabályok. Az elnök már hétfőn is arról nyilatkozott, hogy nem a fegyvertartásban kell keresni a támadás okát, mert az elkövető súlyos mentális beteg volt.

Halottnak tettette magát egy túlélő
Rosanne Solis a templom egyik padja alatt feküdt, és halottnak tettette magát a lövöldözés alatt. „Tudtam, hogy meg fogok halni, mert a lövések a fejem mellett süvítettek el. De nem akartam meghalni” – idézte fel a történteket az ABC amerikai csatornának. Solis elmesélte, hogy mindenki sikoltozni kezdett, amikor a támadó elkezdett lövöldözni, de amikor fegyverével átsétált a padsorok között, síri csönd lett. „Azokba az emberekbe is belelőtt, akik a földön feküdtek, vérző emberekre lőtt."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!