Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fogytán a német kancellár türelme

Népszava|2017. nov 9. 05:38
[A+ A-]

Fotó: DPA/Michael Kappeler

Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője szerint nincs értelme a Jamaica-koalíciónak, ha a potenciális kabinet pártjai csak minimális konszenzusra hajlandók. A legnehezebb témákban, a migrációs, a klíma-, valamint az energiapolitikában csekély előrelépés tapasztalható a holtpontról. Bár a pártvezetők – Angela Merkel kancellár (CDU), Horst Seehofer (CSU), a Zöldek részéről Katrin Göring-Eckardt, valamint a liberálisok elnöke Christian Lindner és helyettese Wolfgang Kubicki – hétfő esti egyeztetésükön egyetértettek abban, folytatni kell a megbeszéléseket, Daniel Günther, Schleswig-Holstein tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke azt közölte: ennél azért több kompromisszumkészségre lenne szükség.

Lindner kompromisszuma - Nem köti az ebet a karóhoz az FDP Fotó: AFP/Odd Andersen

Lindner kompromisszuma - Nem köti az ebet a karóhoz az FDP Fotó: AFP/Odd Andersen

A cél az, hogy november közepéig konkrét eredményeket érjenek el a központi témákban, ezzel lehetővé válna, hogy hivatalosan is megkezdődjenek a hivatalos koalíciós tárgyalások.

A legnagyobb vita a migrációs politikát övezi. A Daniel Günther jelezte ugyan, hogy a CDU kész a megállapodásra a bevándorlók családtagjainak német területre való beengedését illetően, a CSU alelnöke, Christian Schmidt azonban jelezte: nem szabad felgyorsítani a családegyesítést, s erről nem is hajlandóak tárgyalni. A Zöldek viszont ezzel ellentétes álláspontot fogalmaztak meg. Angela Merkel kancellár figyelmeztette a pártvezetőket: ne beszéljenek már most előrehozott választásokról.

Korai tehát még a Jamaica-koalíció létrejöttéről beszélni, pedig a ZDF televízió által közölt felmérés szerint a németek 57 százaléka támogatna egy ilyen kormányt. Jürgen Trittin, a környezetvédők ikonikus alakja, a párt főtárgyalója hétvégén pesszimistán nyilatkozott a koalíció megalakulásának esélyeiről. Az idő szorít, a Zöldek tagságának november 25-én kellene szavaznia arról, jóváhagyják-e a részvételt a következő kormányban, kérdéses azonban, sikerül-e tartani ezt a menetrendet.

A megállapodást azt is nehezíti, hogy Horst Seehofer bajor miniszterelnököt, a CSU elnökét saját pártjából helyezték nyomás alá: adjon le bizonyos jogköröket. A párt ifjúsági szervezete azt követelte, ne ő legyen a keresztényszociálisok listavezetője a jövő őszi bajor tartományi választáson.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!