Előző
Következő
új cikk

Külföld

Idegenek otthonában lábadozhatnak a betegek

Népszava|2017. nov 8. 05:36
[A+ A-]

Fotó: AFP/Oli Scarff

Szokatlan módon enyhítené a kórházi ágyhiányból fakadó ellátási problémákat a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS): a lábadozó betegek magánszemélyek otthonában épülnének fel a „kisebb” műtéti beavatkozások után. Az alternatív rendszert főképp olyanoknak tervezik, akiknek nincs családjuk, így nincs aki gondoskodjon róluk.

Az NHS-szel együttműködő startup, a CareRooms szerint „biztonságos, kényelmes” körülmények között lábadozhatnak majd a gyengélkedők. A hálót „betegszobává” átalakító lakástulajdonosokkal szemben nincsenek túlzott elvárások: biztosítani kell a napi három meleg – „mikrós” – étkezést, valamint beszélgetni kell a betegekkel, ha igényük van rá. Cserébe akár havi ezer fontot is megkereshetnek. A pénzügyi modell azonban egyelőre nincs teljesen kidolgozva, ahogy az sem, hogy pontosan ki fizet, és mennyit, hiszen az egészségügyi ellátás az esetek többségében ingyenes – írta beszámolójában a The Guardian.

A brit napilap a – a rövid távú szoba- és lakáskiadás privát gyűjtőportáljaként működő – népszerű Airbnb rendszeréhez hasonlítja az elképzelést, amelyet a kelet-angliai Essexben hamarosan tesztelhetnek. A precedens nélküli ötletet a szükség hívta életre. A brit egészségügyben az egyik legnagyobb kihívást az „ágyfoglalás” jelenti, vagyis az, hogy gyakran indokolatlanul sok időt tölt egy-egy beteg a kórházban, s így másoknak nincs hely. Egy korábbi felmérés szerint évente 8 ezren halnak meg emiatt. Vannak olyan napok, amikor 6 ezer olyan páciens fekszik kórházban, akinek nem lenne szüksége kezelésre.

Kétségkívül komoly összegeket takaríthatnak meg az egészségügyi intézmények, ám szakmai szervezetek és szociális munkások szerint nem éri meg, mert rendkívüli a kockázat, hiszen túl nagy felelősség hárulna a képzetlen átlagemberekre. A Save Southend A&E nevű, egészségügyi dolgozókból álló civil szervezet szerint a betegek anyagilag és érzelmileg is túlzottan ki lennének szolgáltatva, ráadásul pont akkor, amikor a legvédtelenebbek. A CareRooms szerint azonban nincs ok az aggodalomra, mert a programba csak „állásinterjút” követően lehet majd bekerülni, és a lakástulajdonosokat, valamint a szolgáltatás minőségét – a higiéniai körülményeket is beleértve – a tervek szerint rendszeresen ellenőrzik majd.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!