Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az egység még távoli - Nincs MSZP-DK megállapodás

Népszava|2017. nov 8. 05:09
[A+ A-]

Együtt, külön, MSZP, DK – továbbra sincs érdemi előrelépés az ellenzéki fronton. FOTÓ: Molnár Ádám

Zavar, félreérthető megfogalmazások és az ebből fakadó káosz uralja az együttműködésre ítélt, elvileg erről tárgyaló baloldali pártok médiaterét, míg az egység távoli.

– Szó sincs megállapodásról. Elvekről, keretekről már van köztünk és a Demokratikus Koalíció, valamint az Együtt és a Párbeszéd között egyetértés, de még tárgyalunk. Belátható időn belül meglesz a megegyezés is, de ezzel csak akkor érdemes a nyilvánosság elé állni, ha látjuk annak pontos tartalmát – mondta Molnár Gyula a Népszavának. Az MSZP elnöke arra reagált, hogy a DK közleményt adott ki arról, "dacára az ellentétes hírek és nyilatkozatok sorozatának, ez ideig nem született megállapodás a demokratikus ellenzéki pártok között az egyéni választókerületi koordinált jelöltállításról, így az MSZP és a DK sem állapodott meg a körzetekről.”

Az egykori szocialista pártelnök Kovács László ugyanis a Kossuth Rádióban kedden azt találta mondani: a 106 körzetből 62-44 lesz az arány a szocialisták javára, a DK-val megosztva. Szerinte az MSZP kompromisszumkészségét jelzi, hogy elfogadták a DK javaslatát a jelöltek arányáról. Maga Molnár Gyula pedig a Klubrádiónak beszélt arról még hétfőn, hogy 60-40 arányú elosztásban állapodott meg az MSZP és a DK az egyéni kerületekben koordináltan induló jelöltjeikről, és már csak néhány egyéni körzetről nincs egyezség.

– Megértem, hogy a kormányváltást remélő emberek vágya és elvárása a lehető leggyorsabb megállapodás lenne, ezért minden olyan részsikert, amiről hallanak valamilyen félinformációt, már teljeskörű megállapodásként fordítanak le. Nincs még erről szó – ismételte meg lapunknak az MSZP elnöke.

– Kártékony az egyeztetések szempontjából, hogy a szocialisták „össze-vissza” beszélnek, hiszen ez az a látszatot kelti, mintha az MSZP-nek és a DK-nak kellene megállapodnia, holott ezzel nem történne semmi – fogalmazott a Népszavának Gréczy Zsolt. Azt a DK szóvivője is megerősítette: folynak az egyeztetések a 106 körzetben a koordinált jelöltállításról, de nem csak az MSZP és a DK között, hanem „négyesben”, az Együtt és a Párbeszéd részvételével, így a megállapodásnál – ha lesz – nyilván nekik is meg kell majd jelenni.

Közben a szocialisták, az Index szerint már engednének abból, hogy közös lista legyen a többi ellenzéki párttal, és a saját listájukat kezdik összeállítani. E folyamat vesztesének érezhette magát Velez Árpád volt pártigazgató, a jelenlegi országgyűlési képviselő ugyanis a napokban levelet küldött Molnár Gyulának arról, nem kíván indulni a választáson. Azzal indokolta döntését, hogy "romokban van" a párt, majd pedig hosszan ostorozta a pártelnököt. Molnár Gyula erre reagálva lapunknak leszögezte: sok sikert kíván a civil életben Veleznek, ám egyéni stratégiákból nem lesz egységes szocialista párt. A pártelnök szerint csak közösségi stratégiával lehet a célt elérni, hogy 2018-ban kormányváltás legyen Magyarországon.

Medgyessy nem politikai elemző
– Medgyessy Pétert soha sem politikai elemzőként ismertük, hanem sokkal inkább kiváló gazdaságpolitikusként. Szél Bernadett a Jobbikkal fűszerezve nem megoldás Magyarország számára – kommentálta Molnár Gyula a volt miniszterelnök Indexnek adott interjúját. Medgyessy többek között arról beszélt, hogy ha a baloldal győzni akar, össze kell fognia a Jobbikkal, s akár közösen is kormányoznak. Emellett egyvalakit lát, aki kinőhet, és sikerrel küzdhet meg Orbán Viktorral: Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!