Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

A juhok is intelligensek, döbbenetes dologra képesek

nepszava.hu|2017. nov 8. 10:23
[A+ A-]

Egyre-másra derül ki a kutatásoknak köszönhetően, hogy az emberiség által eddig szinte kizárólag haszonállatként aposztrofált társélőlények itt a bolygón korántsem buta, érzéketlen, lélek nélküli valamik, amelyek - a magyar nyelv adóssága, hogy még mindig "tárgy"-ként kezeli őket - nem csak az ember kiszolgálása érdekében népesítették be a Földet. Mindezért etikus lényként egyre több embernek okoz morális problémát megölni és megenni az állatokat. Persze nyilván csak azok lehetnek ilyen luxus-moralizálók, akik abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy egyáltalán dönthetnek afelől: mit egyenek. Na de mi van azokkal az okos juhokkal? 

Nos, a juhok képesek felismerni az emberi arcot fotó alapján is egy új brit kutatás szerint - számolt be róla az MTI a BBC nyomán. A Cambridge-i Egyetem kutatói meg tudták tanítani a juhokat arra, hogy azonosítsák Barack Obama volt amerikai elnök, Jake Gyllenhaal és Emma Watson színészek, valamint Fiona Bruce BBC-hírolvasó portréját.

A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a juhok arcfelismerő képessége a főemlősökéhez hasonló - olvasható a Open Biology című szaklap számában. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a juhok képesek más, már megismert juhokat és a velük foglalkozó embert azonosítani. Arra voltunk kíváncsiak, meg tudjuk-e tanítani a juhoknak, hogy fotóról ismerjenek fel egy arcot, vagyis képesek-e kétdimenziós tárgy alapján egy embert felismerni - mondta Jenny Morton, a tanulmány vezető szerzője. Nyolc nőstény walesi hegyi juhot (Ovis aries) tanítottak meg arra, hogy a négy ismert ember fotóját megkülönböztessék olyan fotóktól, amelyeket korábban nem láttak. A tanításhoz és a feladatokhoz jutalomfalatokat használtak.

A juhoknak monitoron mutattak különböző portrékat. Az állatoknak az orrukkal kellett egy infravörös lámpát megnyomni, így juthattak a jutalomfalathoz. Miután megismertették őket a négy hírességgel, új feladat elé állították a patásokat: azt vizsgálták, vajon akkor is pontosan azonosítják-e a megtanult arcokat, ha azokat más szögből mutatják nekik. Az eredmények szignifikánsan jobbak voltak a véletlenszerű találatnál.

Végül azt akarták tudni a kutatók, hogy gondozójukat felismerik-e az állatok fotóról. A juhászok képeit ismeretlen portrék között mutatták nekik. Az állatok ismét nem okoztak csalódást. Az eredmények azt mutatják, hogy a juhok hasonló arcfelismerő képességgel rendelkeznek, mint a főemlősök, köztük az ember. A következő lépés az lehet a kutatók szerint, hogy megvizsgálják, az emberi arc kifejezéseit is képesek-e azonosítani a bárányok.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!