Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Tovább mérgeznek a régi örökségek

Népszava|2017. nov 9. 05:17
[A+ A-]

Rákkeltő kadmium és arzén a talajvizekben, több száz tonnányi higany a talajban, mérgek által veszélyeztetett ivóvízkutak. Ilyen és ehhez hasonló szennyezéseket tár fel a Greenpeace Magyarország a Mérgezett örökségünk című jelentésük második kötetében. A kiadványt szerdán, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes által szervezett "Fizessen a jövő nemzedék?" konferencián mutatták be.

A környezetvédő szervezet 2015-ben kezdte feltérképezni az ország legszennyezettebb területeit, a tavalyi év végén publikált első kiadványt most 15 új helyszínnel egészítették ki. Ezek között van Abasár és Szentendre is, ahol a már bezárt létesítmények által okozott szennyezések máig veszélyeztetik az ivóvízbázist. De van olyan üzem is, ahol a mai napig folyik a termelés, anélkül, hogy a múltbeli szennyezések teljes kármentesítése befejeződött volna. Ilyen például a Borsodchem, a Dunaferr vagy az Alkaloida tiszavasvári üzeme.

Bándi Gyula zöldombudsman ígéretet tett arra, hogy olyan jogszabály-módosítási javaslatcsomagot dolgoz ki, amely előírja a környezetvédelmi biztosítékadást és gördülékenyebbé teszi az akadozó kármentesítési ügyek megoldását. A Greenpeace azonnali cselekvésre szólította fel a kormányt a szennyezések felszámolására, petíciót is indítottak, amit már több ezren írtak alá.

Klímakonferencia
Megkezdődött Bonnban a 23. ENSZ klímakonferencia, amelynek célja a Párizsi Megállapodás megerősítése. Ennek egyik alapeleme a szénalapú energiatermelés globális visszaszorítása, hiszen a szénerőművek felelősek a villamosenergia-szektor teljes globális kibocsátásának csaknem 70 százalékáért. Emellett a szénerőművek működése komoly egészségügyi és környezeti károkat okoz, valamint jelentős támogatásokban részesülnek, amely hátráltatja a tiszta energiagazdálkodás felé történő átmenetet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!