Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lázár a Tiborcz-találkozóról: „nem fair belekeverni a politikába a családtagokat”

nepszava.hu|2017. nov 9. 13:48
[A+ A-]

MTI Fotó: Soós Lajos

A Miniszterelnökség Lázár János e heti sajtótájékoztatóján ígért választ a Népszavának arra a kérdésére, hogy a kancelláriaminiszter miért is találkozott a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal egy belvárosi étteremben. A szokásos migránsozás/sorosozás/brüsszelezés azonban hosszúra nyúlva uralta a Kormányinfót, majd a miniszter ugyanazzal rázta le tudósítónkat, mint tegnap a hvg.hu-t.

Lázár először is reagált a napokban napvilágra került szexuális zaklatási ügyekre. Ezzel kapcsolatban egyrészt az áldozatok védelméről beszélt, másrészt azt mondta: a kormány az emberi méltóságot tartja a legfontosabbnak. "Ugyan a magánviszonyokban a kormánynak nincs helye és keresnivalója, de fontos állást foglalni. A leghatározottabban elutasítjuk az erőszak minden megnyilvánulását és a hatalommal való visszaélés minden formáját" - jelezte Lázár.

A bevándorlási hullám kezelésére a kormány 51 milliárd forintot biztosít a Belügyminisztérium számára, 12 milliárdot pedig a Honvédelemnek - jelentette be a miniszter, aki hozzátette: Orbán azt kérte a minisztériumoktól, hogy vegyék komolyan azokat a híreket, miszerint egy alvállalkozó nem kapta meg a kerítésépítésért járó ígért összeget. A miniszterelnök azonnali egyeztetést kezdeményezett a panasz kivizsgálása céljából. "A kormány kész arra, hogy aki a munkát elvégezte, kapja meg érte a pénzt" - ígérte.

Szerinte az Európai Bizottság nyíltan kettős mércét alkalmaz hazánkkal szemben, mivel olyan válaszadási határidőket tűz ki vitás kérdésekben, amire nincsen példa. Míg egyes országokban négy-öt hónap áll rendelkezésre, addig hazánk esetében csak egy-két hónap. Nem fogadjuk el, hogy a magyarokra hátrányos szabályok vonatkozzanak - mondta a miniszter. 

Lázár szerint az utóbbi időben felgyorsultak az események Brüsszelben, Magyarországot megint az Európai Parlament (EP) szégyenpadjára próbálják ültetni. Mint mondta: a napokban az egyik liberális csoport újabb bizottsági meghallgatást kezdeményezett Magyarország ügyében, pedig az európai együttműködésnek egymás tiszteletben tartására kellene épülnie, ezért Lázár arra kérte az EP-képviselőket, hogy ne sértegesse a magyar embereket. Ironikusan megjegyezte: "fel sem tételezi", hogy azért gyorsulnak fel az események, mert a "szponzor" Brüsszelbe látogat, de szerinte beszédes, hogy hétről hétre kerülnek elő hírek arról, hogy Soros Györgynek milyen erős hálózata van Brüsszelben.

A miniszter reagált Guy Verhofstadt liberális EU-frakcióvezető Brüsszelben elhangzott mondandójára is, aki arra kérte Brüsszelt, hogy a magyar kormányt minősítse az unió alapelveivel ellentétesnek, vagyis tiltsa meg a nemzeti konzultációt. Verhofstad összekeverte Brüsszelt Moszkvával, azzal, hogy a brüsszeli nagykövetet be akarta rendeltetni. Szerinte Brüsszelben ez nem így megy, szemben Moszkvával - tette hozzá. A kancelláriaminiszter a sorosozást és a gyűlöletkeltést sem hagyta ki: szerinte szoros összefüggés lehet Soros közelgő látogatása és a mostani Magyarország elleni támadások között.

A miniszter a magyar-ukrán viszonyrendszerről azt mondta: nem csökkenhetnek a kárpátaljai magyarok jogai, de együttműködésre törekszenek, és a vitát úgy akarják lefolytatni, hogy az együttműködés lehetősége megmaradjon. Ha egy kisebbségi csoportnak volt valamilyen joga, akkor azt egy EU-ba törekvő országnak meg kell tartania - mondta a miniszter. A tárcavezető reagált arra is, hogy Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarok szavazati jogának megvonását vetette fel. Lázár János a határon túli szervezetek egységes véleménye mellett állt ki, és azzal támadta a volt miniszterelnököt, hogy 2003-2004 óta problémája van a határon túli magyarokkal, míg a határt áttörő illegális bevándorlókat szívesen látja.

Lázár szerint Szombathely nem azért kapott új stadiont, mert jól viselkedett volna. "Mi minden megyei jogú várost szövetségesnek tekintünk, így Salgótarján és Szeged is jelentős összeget kapott" - állítja, hozzátéve: Szombathelyen nemcsak a stadionra, hanem a kórházra is költött a kormány.

Bár a sajtó a kormányinfó első részében nem hozta fel, hogy Lázár kedden egy belvárosi étteremben tárgyalt Tiborcz Istvánnal, a Népszava feltette a kérdést: nem érzi-e a miniszter, hogy összeférhetetlen egy olyan vállalkozóval találkozni, akihez számos korrupciógyanús közbeszerzés köthető. Lázár a kérdést úgy hárította el, hogy az a dolga, hogy mindenkivel beszéljen, és egyébként is, Tiborcz családja már akkor egy köztiszteletben álló sikeres vállalkozócsalád volt, amikor a közbeszerzéseket sorra nyerő üzletember még nem volt Orbán Viktor veje. Sőt, a miniszter szerint közösen találták ki a közvilágítás modernizációját Hódmezővásárhelyen. Ezután ismét azzal magyarázta a találkozót, hogy Szilágyi György a Parlamentben azt firtatta, miként lett a miniszterelnöki vőből néhány év alatt az ország egyik leggazdagabb embere. A jobbikos politikus arról is beszélt: Kecskeméten Tiborcz úgy nyert pályázatot, hogy rá szabták a feltételeket. Lázár János hazugságnak nevezte a képviselő állításait, s akkor is jelezte,hogy "Tiborcz István családja, szülei, testvérei és ő maga is, a házasság előtt köztiszteletben álló, sikeres emberek voltak, nem szorultak sem Orbán Viktor, sem más támogatására”.

"Ha Tiborcz ugyanennyit keresne, de nem Orbán Viktor veje lenne, fel nem állna egy képviselő sem. A családtagokat egyébként sem szabad belekeverni a politikába. Nem tartom fair dolognak" - jelentette ki Lázár, aki megjegyezte, hogy egy portáltól helyreigazítást is kérnek, mivel azt írták, hogy iszogatott Tiborczcal, holott, mint mondja: ő csak narancslevet ivott.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!