Előző
Következő
új cikk

Belföld

Templomi beugró a Fidesztől

Népszava|2017. nov 9. 19:50
[A+ A-]

Ovádi Péter, a fideszes politikus tolmácsolta a lelkész szavait a templomi szószékről. Forrás: Vehir

Veszprémben a kormánypárt helyi vezetője beszélt a szószékről az 56-os ökumenikus templomi rendezvényen. Márciusban óvodásoknak szónokolt egy másik templomban.

Rendszeresen akadt példa arra a választási években, hogy szentmiséken keresztény egyházak képviselői a Fidesz támogatására ösztönözték híveiket. Arra azonban aligha, hogy a kormánypárt képviselője is szerepeljen istentiszteleten. Veszprémben, a Szent Mihály-székesegyházban ez is megtörtént: Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke, helyi frakcióvezetője november 4-én a szószékre ment.

November 4-én a levert 1956-os forradalom hőseire emlékeztek a Veszprém Kereszténységéért Alapítvány szervezésében. Elsőként a volt MDF-es belügyminiszter, Horváth Balázs emléktáblájánál koszorúztak, itt Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szónokolt. Brusznyai Árpád, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács 1958-ban kivégzett vezetőjének emléktáblájánál Sinkovics-Vitay András színművész beszélt. A megemlékezést a bazilikában tartott ökumenikus szentmisével zárták, a szertartáson résztvevő keresztény felekezetek képviselői szóltak a résztvevőkhöz.

Isó Zoltán evangélikus lelkész azonban nem tudott jelen lenni az istentiszteleten, helyettesítésére pedig éppen Ovádi Pétert ítélte alkalmasnak, aki maga is részt vett a koszorúzásokon. A lelkész megkérte, olvassa fel szövegét, s a Vehir veszprémi hírportál tudósítása szerint ennek a Ovádi eleget tett. A lelkész szavait a fideszes politikus tolmácsolta a templomi szószékről.

A november 4-i istentiszteletről is kérdeztük a képviselőt és a lelkészt is, eddig nem kaptunk választ. A közösségi médiában a veszprémiek különböző érzésekkel fogadták a politikus szereplését. A gyülekezet egyik, a szertartáson megjelent tagja kifejezetten helyeselte, más elítélte, hogy politikus "prédikált" egyházi szertartáson.

Nem ez egyébként Ovádi első egyházi keretek közé illesztett közszereplése az idén. Veszprém kádártai városrészének református templomában március 15-én mondott ünnepi beszédet a Ficánka óvoda huszárcsákót viselő növendékei előtt. 1848 értékeit dicsérve a Habsburgokat kárhoztatta. „Ha 2017-ben is felismerjük a magyarokban rejlő elsöprő erejű kitartást és élni akarást, akkor hazánk továbbra is a stabilitás és a béke szigete lesz: olyan hely, ahol érdemes élni, érdemes dolgozni és érdemes családot alapítani” – zárta gondolatait Ovádi Péter a veszprémi ovisok előtt a Vehir tudósítása szerint.

A kormánypárti politikus ismert közszereplő Veszprémben, politikai karrierje töretlenül ível. 2001-ben csatlakozott a Fidesz veszprémi csoportjához, 2005-ben a Fidelitas vezetője lett, több éven át Navracsics Tibor országgyűlési képviselő politikai munkatársaként is dolgozott. 2010-ben a veszprémi képviselő-testületbe került, a helyi Fidesz vezetője lett. Navracsics EU-biztossá választása után egy ideig őt emlegették, akit a Fidesz indíthat a megüresedett képviselői helyért, de a 2015-ös időközi választást nem vele bukta el a Fidesz Kész Zoltán győzelme idején. Miután a veszprémi Fidesz választókerületi elnöke lett, még többet szerepel, a városban egyértelműen a 2018-as választások fideszes jelöltjeként emlegetik.

Irreleváns, ki olvasta fel
Az evangélikus egyházban a lelkészek helyettesítése szigorúan szabályozott, ettől eltérni nem lehet – hangsúlyozta kérdésünkre Illisz László, az Evangélikus Információs Szolgálat igazgatója. A szabályozás fundamentuma az, hogy evangélikus lelkészt hitéleti tevékenységben (templomi imádság, prédikáció, bibliai szövegek felolvasása) az illetékes lelkész által felkért és felkészített személy helyettesítheti. A szentségi szolgálatok – például: úrvacsoraosztás – esetén a helyettes kizárólag ordinált (felszentelt) evangélikus lelkész lehet.
Az említett esetben az evangélikus lelkész nem tudott részt venni a templomi megemlékezésen, ezért köszöntő levelet írt. A lelkész által írt köszöntő felolvasása nem minősül hitéleti szolgálatnak, és természetesen egyházi értelemben a levél felolvasása sem tekinthető a lelkész helyettesítésének. Ennek okán teljesen irreleváns, hogy a távol lévő lelkész levelét ki olvasta fel – közölte Illisz László.
Mivel a rendezvényt katolikus templomban tartották, megkérdeztük Wildmann János katolikus teológust is. A katolikus egyház szabályai szerint istentiszteleten igehirdetést csak pap végezhet, kivéve, ha egy világi személy hivatalos megbízatással rendelkezik. A szabályt nem mindenhol veszik szigorúan, ezért előfordulhat, hogy egy nem klerikus is szót kap. Egyéb templomi eseményen civilek is megszólalhatnak, de általában ott is a plébános engedélyével. A konkrét esettől függetlenül Wildmann hozzátette: az viszont elképzelhetetlen, hogy papi engedély nélkül egy teljesen „civil” ember politikai nyilatkozatot olvasson fel a templomban. - Cz. G.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!