Előző
Következő
új cikk

Belföld

Közszolgák a plakátháborúban

Népszava|2017. nov 10. 05:07
[A+ A-]

Pénz járhatott a felderítésért. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Jól járhattak azok a kormányhivatalnokok, akik nyár közepén részt vettek az óriásplakátok összeírásában: a Népszava biztos forrásokból úgy értesült, hogy fejenként több százezer forintos célprémiumot kaptak a napokban. Ugyanakkor a kormányhivatalokat felügyelő Miniszterelnökség cáfolta a hírt. Így szerintük a kormányhivatalokban sem célprémiumot, sem más juttatást nem kaptak a dolgozók. Egyelőre tehát rejtélyes, hogy ha igen, akkor pontosan honnan kaphattak kormányzati dolgozók prémiumot. Forrásaink ugyanis határozottan állítják: többeknél az átutalás már meg is történt és az októberi fizetéssel együtt megjelent a számlájukon a több százezer forintra rúgó összeg. Mindez azt jelenti, hogy a kormány alighanem közpénzen végeztette el azt a munkát, amely a Fidesz politikai érdekeinek megfelelően, segítette a kabinetet bíráló plakátok visszaszorítását.

Mint emlékezetes, július közepén a Népszava írta meg először, hogy a Fidesz-Jobbik plakátháború újabb fejezeteként hirtelen pluszmunkát kaptak a kormányhivatalok dolgozói. Járásonként 2-3 hivatalnokot utasítottak arra, hogy vegyék lajstromba az óriásplakátokat. Mindez központi utasításra történt, a kormányhivatalnokok legalábbis egységes munkaleírást kaptak.

A Miniszterelnökség előbb csak annyit mondott, hogy a kormányhivatalok a „településkép védelméről” szóló törvényben meghatározott feladatukat végzik. A törvény azonban nem írta elő a kormányhivataloknak, hogy regisztrálják az óriásplakátokat. Aztán később kiderült, hogy a kormányhivatalok csak előbb cselekedtek, mint hogy rendelet született volna a kérdésben. A miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János csak hetekkel cikkünk után, augusztus elején adta ki hivatalosan utasításba a kormányhivataloknak, hogy mérjék fel a reklámhordozókat.

Minderre azért volt szükség, mert a Fidesz meg akar szabadulni a kormányt bíráló óriásplakátoktól. Mint arról többször írtunk, a településkép védelméről szóló törvény „Lex Simicska” néven elhíresült módosítása is azt a célt szolgálta, hogy minél előbb ellehetetlenítsék a plakátpiac meghatározó szereplőjét. Ennek előfeltétele volt a plakáthelyek sürgős lajtsromozása. A következő lépésben pedig szeptemberben a kormányhivatalok elkezdték letiltani a szerintük a kormánykritikus plakátokat. Így ősszel sorba kapta meg a felszólításokat Simicska Lajos reklámcége, hogy két napon belül távolítsák el azokat az Orbán Viktort, Mészáros Lőrincet, Rogán Antalt és Habony Árpádot gengszterként ábrázoló óriásreklámokat, amelyek a kormányhivatalok megítélése szerint valójában „jobbikos plakátok”. A hivatali össztűz nyomán Simicska szeptember végén visszavonulót fújt: a reklámcégének utasításba adta, hogy ne vegyen fel politikai, közéleti tárgyú hirdetést.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!