Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Régebben szidták, most veszik - Mi az?

Népszava|2017. nov 10. 05:22
[A+ A-]

Van aki felújítaná, más felszámolná. FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Másfél évvel előre le kell kötni az építőanyag-kapacitásokat ahhoz, hogy időben el lehessen kezdeni egy építkezést, a képzett munkaerő hiánya pedig egyre komolyabb problémákat okoz az építőiparban is. Ennek ellenére 181 százalékkal bővült a kiadott építési engedélyek számán és az alapterület nagyságán alapuló hazai Eurostat-mutató 2014 és 2017 első negyedéve között, míg az uniós csupán 26 százalékkal – derül ki a Euler Hermes elemzéséből.

Az építőipari vállalkozások májusi szerződésállománya több mint 50 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor, a második negyedévben 35 százalékkal nőtt a termelés volumene. A hitelbiztosító cég szerint mindez nagyrészt a tavalyi alacsony bázisnak köszönhető, illetve az állami és uniós beruházások magas szintjének, így a folyamatosság és a fenntarthatóság kapcsán komoly kérdőjelek vannak. A pozitív trendet a hitelbiztosító szerint a lakások áfacsökkentése, az uniós finanszírozású, illetve az állami közbeszerzésű projektek magas száma, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény is elősegítette. A növekvő kereslet és az ehhez kapcsolódó termelésnövekedés elvileg pozitív hatással lenne a szektor jövedelmezőségére is, erre azonban erős nyomást gyakorol az építőanyagok árának folyamatos növekedése és a képzett munkaerő egyre aggasztóbb hiánya. Mindezek alapján az egész hazai építőipar a közepes kockázatú szektor-besorolásban található a hitelbiztosító osztályozási rendszere alapján.

A szakemberhiány nem csak a nagy építőipari cégek számításait húzhatja keresztül, hanem a panellakások tulajdonosaiét is. Az ingatlan.hu körképe szerint a panelek lakáspiaci megítélése egyre kedvezőbb: országosan minden harmadik, Budapesten pedig minden második vevő panelt keres. A jobb állapotú paneleket pedig akár 14 százalékkal drágábban is el lehet adni, egy 50 négyzetméteres panellakás esetében ez több mint 2 millió forintot jelenthet. A tulajdonosoknak ezért érdemes eladás előtt felújítaniuk a lakást - mutat rá Balog László az ingatlan.com szakértője, hozzátéve: a szakemberhiány miatt előre kell tervezni, mert a mesterekre akár hónapokat is várni kell.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón azonban ismét a panelek felszámolása mellett foglalt állást. 6-8 ezer panelház jut el az életciklusának végére, ezzel valamit mindenesetre kezdeni kell - emelte ki. Hódmezővásárhelyen 20 éves futamidejű mintaprogram indulhat egy 210 lakásos paneltömbben, s önkormányzati forrásból támogatnák azokat, akik hajlandóak elköltözni egy nem panel lakásba. Lázár szerint a felmérések alapján a megkérdezettek 30-40 százaléka azonnal költözne, de ugyanennyien nem változtatnának jelenlegi lakáskörülményeiken. A többiek az ajánlat ismeretében döntenének.

Varga Dóra

Lájkoljon minket a Facebook-on is!