Előző
Következő
új cikk

Külföld

Több NATO-katona lesz Afganisztánban

Népszava|2017. nov 10. 05:40
[A+ A-]

A tagállamok a következő hónapokban 13 ezerről 16 ezerre növelik az észak-atlanti szövetség afganisztáni missziójában szolgálatot teljesítő csapataik létszámát — erősítették meg a védelmi miniszterek kétnapos brüsszeli találkozójukon. Magyarország jelenleg száz katonával vesz részt a NATO Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű missziójában, és tervezi, hogy 10-15 fővel bővíti a kontingenst — jelentette be a tanácskozás után Simicskó István. A honvédelmi miniszter szerint Magyarország fontosnak tartja, hogy megerősítse afganisztáni jelenlétét, s ezzel is igazolja: erejéhez mérten felveszi a harcot az illegális migráció és terrorizmus ellen. Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok 2800, a szövetségesek 700 katonát küldenének jövőre az ázsiai országba. Németország az egyetlen tagország, amely jövőre nem vállalt csapaterősítést.

A tárcavezetők arról is döntöttek, hogy — a jelentős amerikai pénzügyi támogatás mellett — legalább 2020-ig évi egymilliárd dollárral járulnak hozzá az afgán biztonsági erők finanszírozásához.

A védelmi miniszterek támogatták két új NATO parancsnokság létrehozását is. A várhatóan az Egyesült Államok, illetve Európa területén felálló parancsnokságoknak az lesz a feladatuk, hogy gyorsabb és hatékonyabb utánpótlási vonalakat biztosítsanak egy esetleges európai fegyveres konfliktusban. A pontos helyszínekről és a pénzügyi hozzájárulásokról csak jövőre születik döntés.

A tagországok megegyeztek, hogy létrehoznak egy kíbertámadások kivédésére szolgáló központot, és a szövetség legfelső katonai vezetését ellátják a korszerű kíberhadviseléshez szükséges eszközökkel, amelyeket bevethetnek közös missziókban és műveletekben. A hivatalosan még nem véglegesített megállapodás alapján a parancsnokok felszólíthatnák a tagországokat, hogy támadjanak meg egy ellenséges szervert vagy honlapot.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!