Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egyetért Orbán számonkérésével az Európai Néppárt

Népszava|2017. nov 10. 05:11
[A+ A-]

Antonio Tajani európai parlamenti (EP) elnök kabinetfőnöke, Diego Canga Fano péntek délelőtt Brüsszelben találkozik Várhelyi Olivérrel, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének vezetőjével, hogy a “Soros-tervről” szóló nemzeti konzultációról érdeklődjön. Az eszmecserére azután kerül sor, hogy Tajani az EP vezető testületének szerdai ülésén Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető kérésére megígérte: tárgyalni fog Orbán Viktor kormányfővel és a brüsszeli magyar EU-nagykövettel az EU székhelyén meglehetős kétkedéssel fogadott nemzeti konzultációról. A parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az elnök a svédországi Göteborgban november 17-én sorra kerülő szociális csúcson kíván tárgyalni a magyar miniszterelnökkel.

Az EP elnökéből és politikai csoportjainak vezetőiből álló Elnökök Értekezlete úgy döntött, hogy a jövő heti ülésén visszatér a témára: pontos információkat kér a “Soros-tervet” bíráló kampányról, továbbá beszámoltatja Tajanit a magyar illetékesekkel folytatott konzultációja részleteiről. “Az Európai Néppárt támogatja, hogy Tajani elnök felvegye a kapcsolatot a magyar vezetéssel, és egy hét múlva beszámoljon a grémiumnak” – mondta érdeklődésünkre Manfred Weber frakcióvezető szóvivője. A vezető testület szerdai ülésén a Néppárt részéről Esteban González Pons frakcióvezető-helyettes vett részt, mert Weber Portugáliában tartózkodott.

Forrásaink szerint a szerdai ülésén Verhofstadt “kifakadt” az újabb magyar nemzeti konzultáció miatt, amelynek angolra lefordított kérdőívei csak néhány napja jutottak a birtokába. Ezért csak most, és nem korábban javasolta a témát napirendre tűzni. A belga liberális politikus a tanácskozás végén vetette fel, hogy az EP elnöke vonja kérdőre a magyar illetékeseket a “sokkoló” kampány miatt. Erről nem volt szavazás, Tajani azonnal “felvette a kesztyűt”, és maga ajánlotta fel, hogy konzultál Orbán Viktorral.

Lapunk érdeklődésére a liberális frakció sajtóosztályán megerősítették, hogy Verhofstadt a héten találkozik a Brüsszelben tartózkodó Soros Györggyel. Korábban egyeztetett megbeszéléseiknek nem fő témája az állítólagos “Soros-terv” körüli magyar kormányzati hisztériakeltés, de valószínűleg szóba fog kerülni – hallottuk.

Szél Brüsszelben
Európai biztosokkal, zöldpárti európai parlamenti képviselőkkel és brüsszeli magyarokkal találkozott kétnapos brüsszeli látogatásán Szél Bernadett. Az LMP miniszterelnök-jelöltje a Karmenu Vella környezetvédelmi biztossal folytatott megbeszélésén felhívta a figyelmet arra, hogy természeti katasztrófához vezetne, ha Verespatakon engedélyeznék a ciános technológiát. Bár az Európai Bizottság már véleményt mondott a paksi bővítésről, s nem támasztott akadályt a megvalósítása elé, tárgyalásain Szél mégis fontosnak tartotta aláhúzni a beruházás haszontalanságát. A miniszterelnök-jelölt szerda esti fórumán a megjelent 40-50 érdeklődő előtt ismertette pártja programját, és válaszolt a brüsszeli magyarok kérdéseire, amelyek egy része azt feszegette: hogyan lehet ellenzéki összefogás nélkül sikert remélni 2018-ban. Eközben a Fidesz közölte: Szél Bernadett Brüsszelben két olyan biztossal is találkozott, akiket Soros György megbízható szövetségeseiként tartanak számon és Magyarországot támadták, ezért találkozói tisztázására szólították fel a képviselőt.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!