Előző
Következő
új cikk

Szép szó

Etető - Sebes György: Levi, a nyertes

Népszava|2017. nov 11. 07:05
[A+ A-]

HARSÁNYI LEVENTE - Pontosan teljesíti, amit elvárnak tőle az egykori közszolgálati médiában

A közmédia ügyeletes zsenije. Persze a névelőn kívül az iménti mondat minden további részét idézőjelbe kell tenni. Hiszen közmédiának ma már legfeljebb csúfolni lehet azokat az - egyre növekvő számú - rádió- és tévéadókat, amelyeknek közpénzből közszolgálati tartalmakat kellene közvetíteniük, ám ehelyett gátlás nélkül kiszolgálják a hatalmon lévőket. Zseninek pedig egyáltalán nem nevezhető Harsányi Levente, aki az utóbbi több mint egy évben a Magyar Televízió legtöbbet foglalkoztatott műsorvezetőjeként tündököl. Amiből következik az ügyeletesség, hogy uralkodása ideiglenesnek tekinthető: ha már kellőképpen elhasználták, feltehetően ugyanúgy eldobják, mint sok elődjét.

Ám e pillanatban még a csúcson van, legalábbis abban az értelemben, hogy rádióban és tévében gyakran - a kelleténél is gyakrabban - bukkan fel. Ő az a kedves, jó svádájú fiú, aki bármiről képes bármeddig beszélni. Miközben - húsz éves pályafutása alatt, ami elég nagy szó - eddig még nem derült ki, hogy valóban tehetséges-e, vannak-e igazán gondolatai, képes-e helytállni egy olyan műsorban is, amely nem pusztán az ad hoc szórakoztatásról szól.

Harsányi Leventével kezdődik a nap a Petőfi Rádión, őt hallhatjuk a Talpra magyar című többórás élő adásban. Ez nyáron problémákat is okozott, minthogy ő volt az egyik műsorvezetője a Duna TV magazinjának, a Balatoni nyárnak is. Az szintén élő adás, ráadásul Révfülöpről megy, ezért ismétlésekkel helyettesítették a rádióban, vagy mobiltelefonon bejelentkezett a tó mellől. Nehogy a hallgatók súlyos Harsányi-hiánytól szenvedjenek. De ugyanez a probléma január-februárban is bekövetkezik, minthogy a SzerencseSzombatnak is egyik műsorvezetője, viszont pár éve szombatonként az Eurovíziós fesztiválra készült magyar dalok válogatójában is őt láthatjuk. Még szerencse, hogy a Luxor- és a lottósorsolásoknál ott van felkészült váltótársa, Kovács Áron, tehát hiánya nem tűnik annyira fel. Még akkor sem, ha Harsányi a Luxor számainak húzása közben utánozhatatlanul képes hosszú percekig a semmiről beszélni. Ami persze dicséret, hiszen épp az a dolga, hogy szóval tartsa a nézőket és műsorvezető-társát, amíg a golyók érkeznek a sorsoláson. Ezen kívül még vasárnap este is feltűnik, amikor a Szeretlek, Magyarország című végeérhetetlen, vetélkedőnek (is) álcázott műsor megy a Dunán, mert ott ő az egyik csapatkapitány.

Momentán csak ennyi csapból folyik, ha nem számítjuk azokat a rendezvényeket, amelyeken ugyancsak feltűnik, mint konferanszié. Ezekből is egyre több akad, hiszen akit a tévé népszerűsít, arról az a közhiedelem, hogy mindenhez ért. Harsányi például évek óta házigazdája a kick-box gáláknak, s egy tudósításából az is kiderült, hogy "komolyan felkészül a rá váró feladatokra, a mindig laza, vicces sztár ugyanis mérhetetlenül precíz". Ő maga pedig elismerte, hogy a szervezők, a versenyzők, sőt még a bírók is sokat segítettek neki, mert "látták, hogy én egy igazi elefánt vagyok a porcelánboltban, akinek segíteni kell".

E példából is érzékelhető, hogy olyan sztárral, vagy ha úgy tetszik, celebbel van dolgunk, akinek élete nyitott könyv. Gyakran olvashatunk arról, hogy két gyereke van, valamint komolyan dolgozó, gyönyörű felesége. Szülei válása után édesapja nevelte és nagyon sokat köszönhet neki. Érettségi után pincér volt, de azt vette észre, hogy egyre többet kommunikál az emberekkel, az asztalainál mindig sokan ültek. S minthogy közben már felkérték, vezessen egy tévéműsort (Aszfaltbetyár volt a címe a TV3-on), de megtartotta pincér állását is, egyre többen felismerték és elmondták neki, mennyire jópofának tartják. "Innentől elindult egy folyamat, ekkor döntöttem a média mellett. Szegedre jelentkeztem kommunikációs szakra, amit el is végeztem" - mesélte. Ennyire egyszerű ez: egyre több műsorban tűnt fel, dolgozott különböző rádióknál és tévéknél, míg végül elszegődött az egykori közszolgálati médiához. A jelek szerint ott van rá a legnagyobb szükség. "Eddig mindig úgy volt, hogy valahol dolgoztam, és az ott mutatott teljesítményem felkeltette valakinek az érdeklődését" - mondta egy interjúban. S ez mindent megmagyaráz. Így lett ő a népszerű Levi.

Egyszer meg is kérdezték tőle, mi az, ami olyan "Levis" (nem tévesztendő össze a népszerű farmer-márkával). Mire azt válaszolta, ha azt kérik tőle, legyen "Levis", picit megőrül, de "rá kellett jönnöm, hogy tényleg olyannak kell lennem... Azt hiszem, hogy ha az eredeti énedhez közelítő embert tudod megmutatni, akkor jó, akkor nyertél. Én azzal nyerek".

Hogy a nézők és a hallgatók profitálnak-e ebből, az erősen kérdéses. De kétségkívül szükség van a médiában ilyen emberekre is, akiket betesznek egy műsorba és hozzák a formájukat: mindig egyformák. Harsányi Levente ennek a típusnak jelenleg a legtöbbet használt képviselője. Pontosan teljesíti, amit elvárnak tőle. Ha pedig egyszer eltűnne, vagy mással helyettesítenék, akkor talán fel sem tűnne a hiánya. Az ügyeletes zseniknek már csak ez a sorsuk.

Sebes György

Lájkoljon minket a Facebook-on is!