Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gyurcsány próbálja kifacsarni az MSZP-t

nepszava.hu|2017. nov 11. 10:00
[A+ A-]

Molnár Gyula Gyurcsány Ferenccel FOTÓ: Népszava

Kitartóan próbálja kifacsarni az MSZP-t Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnökének nagy a zsaroló potenciálja, és a képlet egyszerű – látszólag - írja e heti számában a Vasárnapi Hírek.

Adott a szocialista párt, amelyik kormányváltásra törekszik, de elvesztette miniszterelnök-jelöltjét. Vezetői azt mondták: éppen Botka László távozás teszi lehetővé egy baloldali választási szövetségben egymásra találjon a DK és az MSZP. Csakhogy mióta a címerfigura elment, Gyurcsány hallani sem akar közös listáról és/vagy jelöltről. Sőt az egyéni választókerületekben sem siet megegyezni arról, miképp induljon egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt a Fidesz embere ellen. A DK vezetője úgy érzi, az idő múlása neki kedvez, az MSZP december 9-én program- és jelöltelfogadó-kongresszust tart. Ha ezen a szocialista vezérkar még választókerületi megállapodást sem tud villantani, akkor bajban van. Nem véletlen, hogy Gyurcsány – a szó politikai értelmében – roppant szemtelen. Három szimbolikus egyéni választókerületet is akar, legalábbis ezt mondja.

Az egyik Csongrád megyében van, és pikantériája, hogy már 2016-ban is kérte a DK – részben ez az oka Botka László (Szeged polgármestere) Gyurcsány-fóbiájának. A másik Kiss Péter egykori választókerülete Újpest és Újpalota határán. A harmadik pedig Budapest egyetlen szocialista kerületében (Újlipótváros és Angyalföld) van. Mindhárom fő jellegzetessége, hogy az MSZP jelöltjei egyéniben nyertek – és épp ezért tetszenek a DK-nak, hisz így garantált három parlamenti képviselő. (Amihez a Demokratikus Koalíció kalkulációi szerint hozzájön legalább még öt honatya a listáról, és adott is egy kis frakció.) Csakhogy a helyzet összetett.

Hiába szorítja a kongresszusi dátum az MSZP vezetőit, számolniuk kell azzal, hogyha – a legszélsőségesebb helyzetet alapul véve – mindhárom választókerületet odaadják, akkor felbolydulhat a kongresszus. Már csak azért is, mert információink szerint mindhárom helyen elszánt az MSZP-s képviselő: ha a helyi közösség úgy akarja, akkor függetlenként elindul a hivatalos baljelölt ellenében. A XIII. kerületben és Szegeden simán verheti is, az újpesti választókerületben is esélyes egy független győzelem – de az mindenképpen, hogy a balos szimpatizánsok megosztása miatt a Fidesz jelöltje legyen a nevető harmadik. Egyszóval az MSZP vezérkara komoly taktikai hibát követett el, amikor felmerülése pillanatában nem söpörte le a DK kérését. Hogy miképp jön ki a csapdából, arról csak találgatni lehet, de egyes információk szerint az újpesti választókerület odaadásával próbál olyan helyzetet teremteni, hogy a tagságot és a kongresszust se vesse szét az indulat, illetve a DK-t is leszerelje.

A DK nem árul el részleteket
Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője elzárkózott attól, hogy érdemi részletekről beszéljen. Azt mondta, pártja következetesen tartja magát ahhoz, hogy nem közöl részleteket mindaddig, amíg nem zárulnak le a megbeszélések. (Viszont az sem jelentette ki, hogy a DK nem tart igényt az említett választókerületekre, ami azt sejteti: azok részei a megbeszéléseknek.) A Vasárnapi Hírek úgy értesült: a DK-ban megütközést keltett, hogy a szocialisták folyamatosan szivárogtatnak a folyamatban levő egyeztetésekről, és előfordul az is, hogy ennek során hamis információkat terjesztenek. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!