Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fényévekre van egymástól London és Brüsszel

Népszava|2017. nov 11. 05:32
[A+ A-]

FOTÓ: AFP/ DANIEL LEAL-OLIVAS

A brit kormány törvényben kívánja rögzíteni az ország Európai Unióból való kilépésének pontos dátumát. A legfontosabb kérdésben azonban továbbra sem sikerült megállapodni a feleknek.

A Brexit 2019. március 29-én, londoni idő szerint 23 órakor történik majd meg. Az időpontot a már meglévő kilépési jogszabályban fektetik le – közölte a brit Brexit-ügyi miniszter, David Davis.

Előzőleg több brit képviselő is kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a brit jogrendszerben még nem rögzítették, mikor következzék be a Brexit. Ennek hivatalosan két évvel azt követően kell megtörténnie, hogy Theresa May brit kormányfő bejelentette a kilépési folyamat megkezdését. A britek tavaly júniusban szavaztak az EU-ból való távozásra.

Csütörtökön, Brüsszelben kezdődött meg a Brexit-tárgyalások hatodik fordulója London és Brüsszel között. A korábbiakkal szemben a megbeszélések ezúttal nem két, hanem négy napig tartanak. Az egyik legfontosabb kérdésben továbbra sem sikerült megállapodásra jutni: mekkora „lelépési összeget” fizessen London az EU kasszájába. Brüsszel követelései és London felajánlásai egyelőre fényévekre vannak egymástól. Szakértők szerint 60-100 milliárd lenne a korrekt összeg a britek részéről. A másik fontos kérdés a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok helyzete, továbbá a brit-északír, illetve a brit-ír határ kérdése.

A megállapodást az is nehezíti, hogy Theresa May helyzete meglehetősen ingatag. Kormánya tekintélyét ráadásul sorozatos botrányok tépázzák meg. Szerdán távozni kényszerült Priti Patel fejlesztési miniszter, aki több alkalommal találkozott izraeli lobbistákkal, illetve nyári szabadsága során izraeli vezetőkkel, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is, csak éppen erről nem értesítette a miniszterelnököt, de a külügyminisztert és Nagy-Britannia tel-avivi nagykövetégét sem. Nem éppen kiforrott diplomáciai képességeiről tett tanúbizonyságot akkor sem, amikor ellátogatott egy az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon található tábori kórházba, ahol a brit kormány pénzügyi támogatását helyezte kilátásba. Ez már csak azért sem volt kifejezetten ügyes húzás részéről, mert hazája mindmáig nem ismerte el a fennsík 1967-es Izrael általi megszállását. Néhány nappal korábban Michael Fallon védelmi miniszternek kellett távoznia a kabinetből egy szexuális zaklatással kapcsolatos ügy miatt.

Az EU-nál nem zárják ki, hogy már az év végéig összeomlik May kabinetje, ami a Brexittel kapcsolatos tárgyalásokat is befolyásolná. Így az idő előtti választásra és arra is van esély, hogy a következő kormány vezető ereje a Munkáspárt lesz, amely nem sietné el annyira a kilépést – írja a Business Insider.

Kati keretes anyaga jön ide

A brit kormánynak két héten belül világosan meg kell mondania, hogy az EU-ból való kilépése miatt milyen pénzügyi kötelezettségeket hajlandó teljesíteni, másként elúszik annak a lehetősége, hogy decemberben megkezdődjenek a tárgyalások az unió és a szigetország kapcsolatainak a jövőjéről – derült ki a Brexitről szóló megbeszélés-sorozat hatodik brüsszeli fordulója után. Az egyeztetéseken ezúttal sem sikerült áttörést elérni, csupán némi haladásról számoltak be a tárgyalóküldöttségek vezetői. David Davis brit kilépés-ügyi miniszter a tárgyalásokat lezáró sajtóértekezleten határozottan kijelentette: az Egyesült Királyság nem fogja elfogadni, hogy fizikai határt létesítsenek az ír-északír határon. Az Európai Bizottság szerint viszont a jelenlegi helyzet úgy őrizhető meg, ha Észak-Írország továbbra is tagja marad az egységes piacnak és a vámuniónak. „Tiszteletben tartjuk, hogy az Európai Unió biztosítani akarja a belső piaci jogrendet, de ez nem történhet meg az Egyesült Királyság alkotmányos és gazdasági integritásának a rovására” – fejtette ki Davis. Halmai Katalin, Brüsszel

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!