Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megkezdődött az utolsó csata az Iszlám Állammal

Népszava|2017. nov 13. 05:37
[A+ A-]

Az Iszlám Állam (IS) elleni harc befejezéséhez közeledik, az iraki kormányerők megindították az utolsó, még az IS felügyelete alatt levő nagyobb település, Rava város ostromát. Moszul júliusi felszabadítása óta kétségtelen a terrorcsoport katonai veresége, „államának” felszámolása, ám azzal mindenki tisztában van, hogy ez nem jelenti az Abu Bakr al-Bagdadi által létrehozott csoport végét, amely mint a korábbi közel- keleti terrorcsoportok, gerillahadseregként világszerte, de főképp a régióban a civil lakosság elleni terrorcselekményekkel folytatják a dzsihádot.

Területei 95 százalékát ugyan elveszítette az IS, de utolsó bástyáiért Irakban és Szíriában egyaránt végsőkig küzd. Szíriában az orosz légierő által támogatott kormányhadsereg csütörtökön felszabadította az utolsó IS felügyelet alatt lévő várost, a szír-iraki határ mellett fekvő Albu Kamalt, amelyet vasárnapra a kormányoldal hatalmas erőfölénye ellenére visszafoglaltak a terroristák. Mindez azt is jelzi, hogy a szunnita terrorcsoportnak mindmáig van lakossági támogatottsága a térségben, ami intő jel a csoport elleni utolsó csatát megkezdett, Irak újjáépítésére készülő bagdadi kormánynak is.

Irak vesztességei óriásiak, a terrorcsoporttól visszafoglalt területeken döbbenetes állapotokat talált a visszatérő központi közigazgatás. Szombaton egy 400 holttestet rejtő tömegsírra bukkantak Kirkuk tartományban, a nemrég felszabadított Havídzsa melletti al-Bakara katonai támaszponton. Az iraki emberi jogi főbiztosság a nemzetközi közösségtől kért segítséget a tömegsírok feltárásához, a maradványok szakszerű kihantolásához és azonosításához. A tartomány kormányzója szerint a támaszpont a terrorcsoport kivégzőhelyeként szolgált. Az áldozatok többsége a videofelvételekről is ismert narancsszínű rabruhában, mások civil ruhában vannak. Hely lakosok arról számoltak be, a terroristák a rabokat autókkal szállították a helyszínre, sok esetben elégették a holttesteket.

Haider al-Abadi iraki kormányfő szombaton bejelentette, az IS által Irakban okozott anyagi károk nagysága meghaladja a 100 milliárd dollárt. Az ország újjáépítési költségeit 700 – 1000 milliárdra becsülik.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!