Előző
Következő
új cikk

Külföld

Barcelonában kampányolt a spanyol miniszterelnök

Népszava|2017. nov 13. 05:36
[A+ A-]

Több száz ezres tüntetés - Politikusaik szabadságát követelték Fotó: AFP

A katalán függetlenség egyoldalú kikiáltása, a katalán parlament és kormány feloszlatása, a spanyol alkotmány 155. cikkelyének aktiválása óta először látogatott Barcelonába Mariano Rajoy. A spanyol miniszterelnök nem a katalán vezetőkkel kívánt tárgyalni, hanem a Katalán Néppárt jelöltjei mellett kampányolt. Madrid előrehozott választásokkal próbálja orvosolni a katalán válságot, a december 21-re kiírt idő előtti voksolás kampánya megkezdődött.

A jelenlegi helyzetben csekély az esélye annak, hogy a voksolás megoldást hozna a krízisra, hiszen az előrejelzések szerint, bár a katalán lakosság körében nincsenek abszolút többségben a függetlenségpártiak, a választást megnyerik, az új parlament összetételében nem várható lényegi változás.

Rajoy Barcelonában arra kérte a katalán választókat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt majd a voksoláson. “Azt akarjuk, hogy a december 21-i választások visszaadják a nyugalmat Katalóniának. Vissza akarjuk állítani mindenki Katalóniáját. Demokráciával és szabadsággal. Elérhetjük, ha a csendes többség a hangját szavazatra váltja” – fogalmazott a miniszterelnök. Észérvekkel próbált hatni a katalán választókra, kiemelve, hogy a bizonytalanság fékezi Katalónia gazdasági teljesítményét, a törvényesség helyreállítása azonban és a törvényesség helyreállítása a gazdaság aktiválására szolgál. Kérést intézett a gazdasági szereplőkhöz, hogy ne hagyják el Katalóniát. (A függetlenségi népszavazás óta 2400 cég vonult ki a tartományból.) Rajoy hangsúlyozta, kormánya eddigi intézkedéseivel csupán a „szeparatisták delíriumának” vetett véget, az alkotmányos rendet állította helyre Katalóniában,

Ám nem csak a függetlenségpártiak látják ezt másképpen, a referendum napján alkalmazott karhatalmi erőszak, a katalán politikai vezetők letartóztatása olyanokat is utcára vitt, akik különben az egységes Spanyolországban szeretnének élni. Szombaton 750 ezren demonstráltak Barcelonában a letartóztatott politikusok szabadon bocsátását követelve. Vasárnap több százan Brüsszelben tüntettek, az Európai Uniónak a válsághoz való hozzáállását kifogásolták.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!