Előző
Következő
új cikk

Külföld

Több mint háromszázan haltak meg a földrengésben - Videó

nepszava.hu|2017. nov 13. 08:56, frissítve: 2017. nov 13. 16:30
[A+ A-]

FOTÓ: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Több száz halálos és több ezer sebesült áldozata van az Irak és Irán határán vasárnap pusztító földrengésnek. A legtöbb áldozat iráni. Egyelőre 348 halottról tudni, de a szám még emelkedhet.

Nem egészen két hónappal a mexikói földrengés után a világ egy másik táján mozdult meg a föld. Irán és Irak északi határrégióját 7,3-es erősségű földrengés rázta meg. Hétfő délutánig 348 ember halálát erősítették meg. A halálos áldozatok nagy részét Irán nyugati, Kermanshah tartományából jelentették, az Irna, az állami hírügynökség szerint az országban 5953 sérültek meg. A romok alatt még újabb áldozatok lehetnek. 70 ezer embert kellett ideiglenes szállásokon elhelyezni, jelentette az iráni Vörös Félhold.

A rengés helyi idő szerint vasárnap este 9 óra 18 perckor történt, Halabaja városától 30 kilométerre délnyugatra, közölte az Egyesült Államok Geológiai Felügyelete. A rengés epicentrumától számított 100 kilométeres körzetben mintegy 1,8 millió ember él. Irán legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah részvétét fejezte ki, és sürgette a kormányerőket, hogy minden eszközzel segítsék a rászorulókat. A BBC tudósítója, Rami Ruhayem szerint a rengések több mint egy percig tartottak. „Először nem voltam benne biztos, nem képzelődöm –e, olyan gyengék voltak a remegések, de azután nem volt kétségem, ahogy az épület jobbra-balra ingadozni kezdett” – számolt be az eseményről.

Bagdadban, Irak fővárosában, ahol az emberek az utcákra menekültek, heten vesztették életüket. „A konyhában vacsoráztam a gyerekeimmel, amikor az épület elkezdett a levegőben táncolni. Először azt hittem, egy hatalmas bomba csapódott be, de azután hallottam, ahogy az emberek sikoltoznak; földrengés” - mondta a Reutersnek Majida Ameer, egy háromgyermekes anya.

A katasztrófa az iráni oldalon a legtöbb áldozatot Sarpol-e Zahabban követelte, ez a település 15 kilométerre van a határtól. A város egyetlen kórháza súlyosan megrongálódott, komoly küzdelembe kerül a több száz sérült ellátása, jelentette az állami tévé. A főleg kurdok lakta hegyvidéki területeken a vályogtéglából épült házakat az összeomlás fenyegeti, miközben a mentőcsapatok munkáját fölcsuszamlások akadályozzák. Az iraki oldalon a legnagyobb pusztítás Darbandikhan városában, a Kurdisztáni régióban történt. „A helyzet nagyon kritikus” - mondta a kurd egészségügyi miniszter, Rekawt Hama Rasheed a Reutersnek. Az iraki kurd területen 321 ember sérült meg, nekik a törökök már küldtek segítséget, jelentette az iraki egészségügyi minisztérium.

A rengés csak mintegy 23 kilométer mélyre hatolt, de észlelték Törökországban, Izraelben és Kuvaitban is. Iránban a legutóbbi, 6,6 erősségű földrengés 2003-ban pusztított Bam városában: 26 000 ezer ember halálát okozta. Az országban 2012 óta a mostani volt a legtöbb halálos áldozatot követelő földmozgás, de csak a hatodik legnagyobb a 7-es vagy erősebb rengések sorában az idén. Tavaly 16, előtte 19 ilyen volt egy évben.

Annak, hogy Irán ennyire földrengésveszélyes terület, a legfőbb oka, hogy ott ütközik az Arab és az Eurázsiai tektonikus lemez. Előbbi évente néhány centimétert nyomul északra. Az ország dél-keleti részén az Arab-lemez simán csúszik az Eurázsiai alatt, de észak-nyugaton a lemezek egymáshoz dörzsölődnek, ennek eredménye a Zagros-hegység kiemelkedése és a rengések.

Mexikóban is rengett a föld
Mexikó középső részén szeptember közepén pusztított földrengés, amely 369 áldozatot követelt. Erőssége a Richter-skála szerint 7,1-es volt, epicentruma Puebla állam területén volt 57 km mélyen. Két héttel előtte Mexikó déli partjaitól mintegy 140 kilométerre az óceán alatt 8,2-es erősségű földmozgás volt, az csaknem 100 halottal járt, és jelentős károkat okozott több államban is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!