Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Büszkeség

Népszava|2017. nov 14. 06:07
[A+ A-]

Szegény Rogán Antal számára biztosan nem a lehengerlő pódiumszerepléséről marad emlékezetes a hétvégi Fidesz-kongresszus. Nem elég, hogy viccnek szánt otrombaságait a legközelebbi cimborák sem találták tréfásnak, de még bántóan felkészületlennek is bizonyult. Az a mondat, amit az elmúlt év legnagyobb kormányzati eredményei között említett - „2016 októberében utoljára jelent meg 1956 novemberének kommunista propagandalapja, a Népszabadság” -, finoman szólva is félrecsúszott.

Egyrészt a közlés ebben a szövegkörnyezetben nem jelenthetett mást, mint hogy a Népszabadságot a kormány zárta be – mi tudjuk, hogy így volt, de ők eddig az ellenkezőjét állították. Másrészt a lapot a forradalom napjaiban azok az újságírók hozták létre, akiknek elegük volt az állampárti szócső-szerepből (hogy Rogán Antal is értse: ez olyasmi, mintha a Fidesz gyűlésén minden küldött feneke alá csúsztatott Magyar Idők hirtelen újsággá változna), és sokan közülük a megtorlás idején a szabadságukkal fizettek az akkori bátorságukért. Innen nézve a propagandaminiszter propagandázása legalábbis kegyeletsértő. Harmadrészt pedig a Népszabadság-puccs tettesei az érintett sajtómunkások munkavállalói jogait súlyosan megsértették – ezt azóta már több jogerős bírósági ítélet is kimondta –, méghozzá az illetékes állami szervek máig magyarázat nélkül maradt félrenézése mellett. Ez azért indokolttá tenne némi szerénységet a részükről.

Kedves Rogán Antal, el kellene talán dönteni, hogy mit hazudnak. Ez mégiscsak az ön szakmája, csinálhatná akár jól is. Mostanáig az volt a mondás, hogy a Népszabadságot a piac zárta be. Ami persze meglehetősen fura állítás annak tudatában, hogy a bezárás pillanatában a lapnak több piaci vásárlója volt, mint az összes többi országos politikai napilapnak együttvéve (sajátosan működik az a „piac”, ami a legnagyobbat kivégzi, a sokkal kisebbeket pedig életben hagyja), de ezt mondták. Ha viszont mégis az Orbán-kabinet volt, és a Fidesz tényleg erre a legbüszkébb, akkor bizony a párt sem tarthatja túl sokra a saját kormánya teljesítményét.

Hargitai Miklós