Előző
Következő
új cikk

Belföld

Közös jelöltet állított az ellenzék a Fidesz ellen Solymáron

Népszava|2017. nov 13. 18:19
[A+ A-]

Modellt teremthet Solymár, hiszen egyértelmű, hogy jövőre akkor van a legnagyobb esély a kormányváltásra, ha minden körzetben egy baloldali, demokrata kihívója van a Fidesznek – így kommentálta lapunknak Bárány Balázs, helyi szocialista képviselő, az MSZP országos elnökségének a tagja, hogy öt ellenzéki párt is támogatja Solymár hatos választókerületében a december 10-i önkormányzati időközin függetlenként induló Kárpáti Zsuzsannát.

A szocialistákon kívül a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd, sőt még az LMP is beállt a civil jelölt mögé. – Újdonság az LMP szerepe, bár végig nyitottságot tapasztaltam részükről a tárgyalásokon – fogalmazott Bárány. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi idő alatt egyeztek meg, az MSZP Országos Elnökségének tagja azt mondta: kell egy jó jelölt, értelmes emberek közötti őszinte párbeszédre van szükség és akkor az egész nagyon gyorsan letudható.

Mivel a Jobbik és a Momentum sem indít jelöltet, a szavazólapon csak két név szerepel majd: a Fidesz jelöltjéé és Kárpáti Zsuzsannáé. (Csak névrokonságról van szó, a szintén Kárpáti Zsuzsanna nevű volt szocialista képviselővel – a szerk.)– Solymáron a legutóbbi választásokon a kormánypártnak volt többsége, de Veszprém is jobboldali volt, mégis ott ment el a Fidesz kétharmada – vélekedett a szocialista önkormányzati képviselő.

– Remélhetőleg iránymutató lesz Solymár a 2018-as országgyűlési választáson. Ha mind a 106 körzetben sikerül egy demokrata jelöltet állítani a Fidesz és a Jobbik ellen, akkor nagyon közel kerülhet a kormányváltás – fogalmazott a Népszavának Gréczy Zsolt a DK szóvivője is.

Hiába azonban az ellenzéki bizakodás, az LMP lehűtötte a kedélyeket. – Helyén kell kezelni a döntést. Egy helyi időközi önkormányzati választásnál a legfontosabb az ismertség. Találkoztunk a jelölttel és a helyi szervezetünk is úgy döntött, hogy ő a legalkalmasabb – mondta lapunknak Kanász-Nagy Máté. Az LMP szóvivője leszögezte, hogy akkor is Kárpáti Zsuzsannát támogatták volna, ha a többi párt nem mellette dönt.

Kárpáti Zsuzsanna érdeklődésünkre hangsúlyozta: Solymár jobboldali község, de így is esélyesnek tartja magát, hiszen a függetlensége miatt nincs rajta semmilyen politikai bélyeg. Kárpáti a választás után sem lép be egyik pártba sem és ezt tisztázta a támogatóival is.

Az, hogy Solymár valóban modell lehet-e, még nem tudni, ahogy azt sem, országosan hogy áll az MSZP-DK megállapodás. Molnár Gyula, a szocialisták elnöke a hétvégén arról beszélt, hogy megegyeztek az egyéni választókerületekről, az arány változhat csak valamelyest. A Vasárnapi Hírek információ szerint azért nehézkesek a tárgyalások, mert Gyurcsány Ferenc pártja három olyan, viszonylag könnyen megnyerhetőnek tartott egyéni körzetet is kinézett magának, amelyet jelenleg MSZP-s politikus képvisel az Országgyűlésben. Gréczy Zsolt lapunknak cáfolta Molnár szavait és azt mondta: a szocialisták állandó kiszivárogtatásai és a valóságnak nem megfelelő nyilatkozatai nem segítik a pártok közötti megállapodást.

Nem lesz új választási rendszer
Lesöpörte az asztalról az országgyűlés igazságügyi bizottsága az ellenzék előterjesztését az arányos választási rendszerről – jelentette be Tóth Bertalan. A szocialista frakcióvezető az LMP-s Hadházy Ákossal, valamint három független képviselővel Fodor Gáborral, Szabó Szabolccsal és Szabó Tímeával adott be javaslatot, a Közös Ország Mozgalom (KOM) ötletei alapján. Gulyás Márton korábban azt mondta, ha a Fidesz nem támogatja a KOM javaslatát, polgári engedetlenséget hirdetnek. Az ellenzéki politikus szerint a bizottsági ülésen történtektől függetlenül az MSZP-frakció megszavazza kedden az Országgyűlésben a fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert által benyújtott, az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosítását, ugyanis elfogadták a szocialisták javaslatát. Így a választáson nem a fél-, hanem az egy százalékot el nem érő pártoknak vissza kell fizetniük az állami támogatást. Közben az Állami Számvevőszék bejelentette: üdvözlik a kampánytörvény várható módosítását. Ez annak fényében figyelemreméltó, hogy hiába jelentett fel az ÁSZ a 2014-es országgyűlési választás után egy sor kamupártot, az ügyészség csendben leállította a már előrehaladott nyomozásokat.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!