Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Megismerésre váró élet

Népszava|2017. nov 14. 05:46
[A+ A-]

Geraldine, aki gróf Apponyi Gyula és Gladys Virginia Stewart amerikai milliomos házasságából született, az albán királlyal házasodott össze Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Nem sokan tudhatnak arról, ki volt Apponyi Geraldine, noha a grófkisasszonyból albán királynévá vált asszony története igazán érdekes, mi több, tanulságos. Talán azóta, hogy két éve magyarul is megjelent a francia Joséphine Dedet életrajza a királynéról (Geraldine), többen lehetnek tisztában azzal, hogy I. Zogu albán király 1938-ban magyar grófnőt vett feleségül, sőt a politikai házasság – az asszony részéről hamar – valódi szerelem lett. A sajtóeseménynek számító frigykötést követően megkapta az albán királynéi címet, viszont azután, hogy a következő évben megszülte Leka koronaherceget, a dinasztiának – az egykori szövetségesek, az olaszok megszállása miatt – emigrálnia kellett a Balkánról.

Geraldine, aki gróf Apponyi Gyula és Gladys Virginia Stewart amerikai milliomos házasságából született, az előző korokban éltek számára Magyarország fehér rózsájaként ismert. Noha a hízelgő megszólítást kamaszként kapta egyik rokona birtokán, ahol mindenkit növény- vagy madárnéven szólítottak, a világsajtó az eljegyzés és házasságkötés idején tette népszerűvé. Ha ránézünk a bájos, kislányos vonásait mindvégig megőrző fotóira a Nemzeti Múzeumban, ahol Geraldine – Magyarország fehér rózsája címmel múlt csütörtökön nyílt időszaki tárlat az életéről, megérthetjük, honnan származik az elnevezés.

A királyné az esküvője előtt néhány hónappal még a Nemzeti Múzeum kioskjában képeslapokat árult, ennyiben egészen különös a mindössze három teremre korlátozott kiállítás. Ehhez kapcsolódik egy még élő szemtanú, a királynéval azonos évben – 102 éve – született Patay Pál régész beszámolója, amely hangzó formájú. A tárlat nem csak gazdag szöveganyaggal, hanem a múzeum, valamint Hunyor Imre, az Apponyi család ügyvédje által megtartott fotók, valamint a British Movietone és a British Pathé ’30-as évekbeli felvételei segítségével fest portrét a koronás főről. A körülrajongott Geraldine felvilágosultsága sem marad titok: kórházak, árvaházak felépíttetése, a nők emancipációjának támogatása, az Albán Vöröskereszt kiépítéséért tett erőfeszítése is a nevéhez fűződik. A tárlat egyedüli hiányossága, hogy a 2002-ben spanyol és dél-afrikai emigráció után Tiranában visszatért és ott elhunyt asszony száműzetésben töltött időszakáról keveset mond.

Infó

Geraldine - Magyarország fehér rózsája
A Magyar Nemzeti Múzeum tárlata január 7-ig látogatható

Mészáros Márton

Lájkoljon minket a Facebook-on is!