Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Óriási a kereslet az informatikusok iránt

Népszava|2017. nov 14. 05:26
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Havi 100 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak februártól, vagy legkésőbb szeptembertől azok az informatika szakos hallgatók, akik legalább 3,5-es tanulmányi átlagot érnek el, és teljesítenek legalább 24 kreditet. 

Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint első évben ennek hatására 10-20 százalékkal, több éves távlatban pedig akár 40 százalékkal is növekedhet az informatika szakokra jelentkezők száma.

Az ösztöndíj célja ugyanakkor nem csupán az informatikai képzések vonzóbbá tétele, hiszen egy – a korábbi évekhez képest kiugrónak számító - 10 százalékos növekedés már most is megfigyelhető a jelentkezések és a felvettek számában. A lemorzsolódás ugyanakkor óriási - mintegy 30-40 százalékos - ezeken a szakokon. Az informatikai munkaerőpiacon ugyanis akkora a munkaerőhiány, hogy már az egy-két szemesztert végzett hallgatók is „lábon elkelnek”. Vagy az egyetem mellett kezdenek el dolgozni, emiatt pedig nem tudják megfelelően teljesíteni a tanulmányi követelményeket, vagy pedig végleg munkába állnak egy cégnél.

Az új ösztöndíj bevezetésével ezért azt is szeretnék elérni, hogy az informatika szakokon tanulók ne hagyják ott az egyetemet néhány szemeszter múlva. A lemorzsolódás ugyanis azért is nagy probléma, mert így rendkívül kevesen jutnak el mesterképzésre, emiatt pedig nincs utánpótlási bázisa az egyre öregedő oktatói karnak, és nincs elegendő, az informatikai rendszereket mélyebben is átlátó szakember.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) egy 2015-ös felmérése szerint a hazai munkaerő-piacról mintegy 22 ezer informatikus hiányzott. Laufer Tamás, az IVSZ elnökének becslése szerint azóta ez a szám mintegy 30 ezerre nőtt, ami már az ország versenyképességét veszélyezteti. Ezek közül az álláshelyek közül mintegy 10 ezer olyan, ami egyetemi informatikai végzettséget igényelne.

Sokan ugyanakkor úgy gondolják, hogy az egyetemek nem képesek a legújabb technológiákat oktatni – fogalmazott Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. A tárca ezért 21 felsőoktatási intézménnyel és 4 vállalattal kötött együttműködési megállapodást. Ennek keretében az informatikus hallgatók naprakész, ingyenes, a piaci szereplők által is oktatott tananyagokhoz és vizsgalehetőségekhez juthatnak hozzá ingyenesen, valamint gyakornoki program is indul, amelynek során a hallgatók az együttműködő cégeknél vállalhatnak munkát még a képzésük ideje alatt.

Varga Dóra

Lájkoljon minket a Facebook-on is!