Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Kerényi Miklós Gábor: gazembernek érzem magam

Népszava|2017. nov 13. 20:05
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Kerényi Miklós Gábor az ATV Egyenes beszéd című műsorában tagadta, hogy vállfával ütlegelte volna egykori tanítványait, ahogy azt Kalmár Péter óta többen állították. Az operettszínház leváltott művészeti vezetője arról beszélt, gazembernek érzi magát, akire mindenfélét rászórtak.

"Felmondtam, elmentem nyugdíjba, amikor megjelent egy fiatalember, aki tényleges történetet mondott 1994-ből. Nem teljesen úgy emlékszem, de volt alapja. Bocsánatot kértem, megtiltották, hogy bemenjek a színházba. Ezért a színházért éltem, ezért a színházért voltam. Őrület. Közben azt látom, hogy még mindig jönnek újabb és újabb vádak. Megsütnek és szépen lassan elfogyasztanak - mondta Kerényi, aki azt beismerte, hogy őszintén kiabált a színházban a kollégákkal, de mint mondta, sosem anyázott. 

Kerényi Rónai Egon kérdésére tagadta, hogy 1992-ben Rossini Mózes című darabjának rendezésekor vállfával ütötte volna egy 13 éves szereplő pucér fenekét, ahogy azt egy színész állította. "Ez egy állítás, ami szerintem nincs. Nem történt meg. Se pucéran, se sehogy. Nem tudom, hogy hazudik vagy álmodik. Szívesen leülök vele szemtől szembe. Bizonyítsa be, hogy megtörtént, ne nekem kelljen, hogy nem történt meg" - jelentette ki a rendező, aki azonban ennél egyértelműbben nem tudta cáfolni, hogy bántalmazta volna az érintetteket, ahogy azt sem, hogy ennek a fajta "tanító módszernek" volt-e szexuális töltete. 

Az Operettszínház korábbi művészeti vezetője egy konkrét esetben elmondta, azért ültetett a térdére egy színészt, hogy az "r" hangzója pörögjön. Mindezt azzal tetézte, hogy elmagyarázta: a piros pacsi: "egy szellemi játék, egy idegi játék. Azon múlik, hogy bele tudsz-e menni másik agyába. Aki piros pacsizni tud, annak más a koncentrációja. A színészeim is szerették" - fogalmazott Kerényi.

A műsorvezető felidézte, hogy Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója kitörölte Kerényi telefonszámát is, amikor megjelentek a bántalmazásról szóló hírek, mire úgy reagált, hogy Lőrinczy önmagát mentette, amikor azt nyilatkozta, hogy ő nem tudott semmiről, de köztük egy komoly, mély barátság volt. 

Kerényi a műsorban bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott.

Mint ismert, Kalmár Péter rendező egy, a művészeti vezető fiának címzett nyílt levélben vádolta meg Kerényi Miklós Gábort szexuális zaklatással és erőszakkal. Az Operettszínház korábbi főigazgatója először visszautasított minden vádat, majd amikor több áldozat is elmondta, miként ütötte meg őket vállfával, bocsánatot kért nyilvános Facebook-oldalán, és a nyugdíjazását kérte. Az Operettszínház ezután egy hete felmentette a munkavégzés alól. Múlt hét szerdán a budapesti VOKE Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdióban is megszűnt a munkaviszonya.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!