Előző
Következő
új cikk

Belföld

Salah Abdeslam rejtélyes magyarországi útjai

Népszava|2017. nov 14. 05:07
[A+ A-]

Salah Abdeslam

Két hónappal a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadás után, 2016 januárjában Magyarországon járt és itteni jobboldali radikálisokkal tárgyalt a terroristák szökésben lévő segítője, Salah Abdeslam – írta a Tarjányi Péter biztonságpolitikus érdekeltségébe tartozó Zoom.hu. A cikk szerint az Iszlám Állam katonája a szélsőjobboldali Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) tagjaival találkozott.

Mindez már csak azért is különös, mert az eddig ismert információk szerint Abdeslam után ekkor már egész Európa nyomozott, a francia és a belga hatóságok számos rajtaütésen próbálták elkapni az Europol körözési toplistáját vezető terroristát. Ehhez képest Zoom.hu most azt állítja, hogy a francia és a belga hatóságok tudtak Abdeslam állítólagos 2016 eleji magyarországi utazásáról és tudomásul vették, hogy a magyar hatóságok nem fogják letartóztatni a férfit, mert fel akarták térképezni Abdeslam állítólagos itteni kapcsolatrendszerét. Abdeslam tárgyalásai után elhagyta az országot, majd a belga terrorelhárítók fogták el 2016 márciusában, Brüsszelben.

Érdeklődésünkre a Belügyminisztérium nem kommentálta a hírportál állításait. Egyelőre nem nyilatkozott az MNA vezére, a 2016 októberi bőnyi rendőrgyilkosság miatt előzetes letartóztatásban lévő Györkös István ügyvédje sem.

Molnár Zsolt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az MSZP-s elnöke sajtóközleményben tudatta, hogy bizottság soron következő, jövő keddi ülésén azonnali tájékoztatást vár a nemzetbiztonsági szolgálatoktól Salah Abdeslam magyarországi tevékenységéről és kapcsolatrendszeréről, mivel ha igaz, hogy az itteni szélsőjobb közvetlen kapcsolatban van terrorszervezetekkel, az rendkívül súlyos nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. „Mindenre rá fogunk kérdezni, ami Abdeslammal kapcsolatos” – ígérte Molnár Zsolt.

B. Z.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!