Előző
Következő
új cikk

Belföld

Választás előtt: a többség tényleg elégedetlen, ám van egy bökkenő

nepszava.hu|2017. nov 14. 13:32
[A+ A-]

Illusztráció/Shutterstock

Leginkább az, hogy mindezek ellenére stabil a Fidesz-KDNP előnye. Pedig  – derül ki az IDEA intézetnek az ATV által közzétett friss kutatásából - csak a kormánypártiak szerint mennek jó irányba a dolgok. És szinte csak a kormányzópárt támogatói érzik úgy, hogy helyzetük valamelyest vagy jelentősen javult az elmúlt években (67 százalék), a megkérdezettek többsége nem osztja ezt a véleményt. Az ellenzéki szavazók körében csak a megkérdezettek egy elenyésző része érzi úgy, hogy javult a helyzete.

Az intézet kutatása szerint a Fidesz-KDNP-t a teljes lakosság 29 százaléka, a biztos szavazók 37 százaléka támogatja.

Jobbik támogatottsága 13 százalék, és a biztos szavazók 18 százaléka áll a párt mögött. Az MSZP-t a választópolgárok 7 százaléka támogatja, a biztos pártválasztók 11 százaléka. A szocialistákat a DK követi, a párt támogatottsága a biztos szavazók körében 9 százalék.

A jelenleg külön indulási stratégiát képviselő LMP mögött a választók 5 százaléka áll, a biztos szavazókat tekintve megelőzi a többi potenciális új pólus-szereplőt (8%). Az Együtt-Párbeszéd támogatottsága a teljes népesség körében 3 százalék, a biztos szavazók körében 5 százalékot ér el. Az önálló indulás mellett elkötelezett Momentum a teljes népesség 3, a biztos pártválasztók 4 százalékát tudja maga mögött.

Egyéb pártot választók aránya 7 százalék, míg a pártot nem választóké 26 százalék.

Ami pedig a kormányváltó hangulatot illeti, csak a kormánypártok szavazói azok, akik nem érzékelnek semmi ilyesmit, és környezetükben egyértelműen a jelenlegi kormány támogatóinak többségét feltételezik (68%). Ezzel szemben az ellenzéki vagy egyéb pártot választók, illetve a válasz tani nem tudó, nem akarók szerint a kormányváltást akarók vannak közvetlen környezetükben többen. A lehetséges magyarázat szerint a kormánypárti és ellenzéki szavazókra egyaránt jellemző, hogy (online is) leginkább a hozzájuk hasonlóval tarthatnak fenn kapcsolatot.

A kormánypártiakon kívül mindazonáltal az összes választói csoport, illetve pártot választani nem tudó vagy akaró az Orbán-kormánnyal szembeni elégedetlenséget látja többségi álláspontnak szűkebb környezetében.

A teljes cikk a diagramokkal itt olvasható. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!