Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hangzatos, de nem elégséges Brexit-voks engedmény

Népszava|2017. nov 15. 05:31
[A+ A-]

Engedett a brit kormány az elsősorban munkáspárti, illetve az EU-tagságot támogató konzervatív képviselők által rá helyezedő nyomásnak és megígérte, hogy a “Brexit-deal csak akkor valósul meg, ha a parlament jóváhagyja”. A konzervatív párti nagyvonalúság mindössze annak felismerésével ér fel, hogy nincs esély megszerezni a többséget egy kritikus módosítás elfogadásához az ún. Visszavonulási törvény e hétre tartott, minden sort érintő, több száz változtatást tartalmazó vitája során. Az ellenzék és tory rebellisek nevében Dominic Grieve volt legfőbb ügyész indítványozta a törvény korrekcióját, hogy a Tisztelt Ház ne csak formálisan, hanem “érdemben” dönthessen a Brexitről szóló megállapodásról. Miután David Davis kilépésügyi miniszter kompromisszumos bejelentése csak szóban hangzott el, Grieve nem hajlandó visszavonni módosító javaslatát.

A kormány ígérete csak arra az esetre vonatkozik, ha sikerül dűlőre jutni az Európai Unió huszonhét tagországával. Ahogy erre a lázadók egyik hangadója, Anna Soubry, a kisvállalkozásokért felelős volt államminiszter is rámutatott, a jelenlegi ajánlat nem tér ki arra a forgatókönyvre, melyben nem születik meg a megegyezés. Ha a parlament elutasítja a megállapodást, a kormány nem térhet vissza a tárgyalóasztalhoz, a Brexit-törvényt nem lehet módosítani, az Európai Unió pedig nem lesz hajlandó változtatásokra. David Davis reményei szerint a következő közel egy évben, 2018. októberére lezárulhatnak a Nagy-Britannia és az EU között zajló tárgyalások, így a képviselőknek bőven marad idejük, hogy elmélyedjenek a részletekben.

Therea May kormányfő mindeközben a brit üzleti élet vezetőivel tartott megbeszélésen azt állította, fogalma nincs, mit várnak tőle európai hivatali megfelelői a decemberi EU-csúcson annak érdekében, hogy át lehessen végre térni a kereskedelmi együttműködésről és az átmeneti időszakról folytatott konzultációkra.

R. Hahn Veronika (London)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!