Előző
Következő
új cikk

Sport

Sokkot kaptak az olaszok

Népszava|2017. nov 14. 18:40
[A+ A-]

Fotó: AFP/Miguel Medina

Hatvan év után ismét Itália nélkül rendeznek világbajnokságot. Gianluigi Buffon könnyek közt jelentette be, visszavonul a válogatottól.

Hatvan év után nem jutott ki az olasz labdarúgó-válogatott a világbajnokságra, ugyanis hétfőn a milánói visszavágón hiába egykapuzott a meccs nagy részében, nem tudta ledolgozni egygólos hátrányát a svéd csapattal szemben Milanóban.

A 175-szörös válogatott Gianluigi Buffon a kiesést követően könnyek között jelentette be, hogy többet nem lép pályára a Squadra Azzurrában, s Daniele De Rossi és Andrea Barzagli is így tett, míg Giorgio Chiellini időt kért, hogy átgondolja a folytatást.

"Sajnálom, de nem magam, hanem a csapat miatt. Nem értük el a célunkat, ezért vagyok csalódott, nem pedig a befejezés miatt" – mondta Buffon, aki a futballtörténelem első játékosa lehetett volna hat vb-részvétellel. A rutinos hálóőr ugyanakkor védelmébe vette a kritikák össztűzébe került Gian Piero Ventura szövetségi kapitányt. “A sportban csapatként veszítünk és csapatként nyerünk. Osztozunk az örömben és a fájdalomban. Az edzőnek ugyanolyan felelőssége van, mint nekünk játékosoknak.”

A lefújást követően mindenki a 69 éves tréner lemondását várta, ám mindez nem történt meg. „Megérdemeltük volna a kijutást? Ezzel nem is érdemes foglalkozni. A svédek elleni pótselejtezőig a tervek szerint mentek a dolgok, ám két mérkőzésen nem sikerült betalálnunk. Bocsánatot kérek az összes olasztól az eredmény miatt, hiszen ez az ami számít. Hogy folytatom-e a nemzeti csapatnál, részt veszek-e az újjáépítésben? Nem én hozom meg a döntést, és most nem is vagyok olyan hangulatban, hogy erről beszéljek. Találkozunk a szövetség vezetőségével, a megbeszélés eredményét pedig elfogadom” – mondta Ventura.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) kedden közgyűlést hívott össze, hogy megvitassa a kialakult helyzetet, a válogatott kudarcát, a világbajnoki pótselejtezős kiesést. Mindez pedig nem megszokott az olaszok életében, lévén most harmadszor nem vesznek részt vb-n: 1930-ban nem indultak, 1958-ban és a mostani selejtezőcsoportban pedig nem tudták kivívni a kvalifikációt.

A Bild eközben úgy értesült, Carlo Ancelotti hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az olasz szövetséggel, így nem kizárt, hogy a Bayern Münchentől nemrégiben menesztett szakember lehet az új kapitány.

Bárki is veszi át az irányítást, nehéz feladatra vállalkozik, mert az olasz futball komoly válságot él meg. 2014-ben még sikerült leplezniük a válság tüneteit azzal, hogy Antonio Conte személyében igazi klasszis edzőt neveztek ki a válogatott kispadjára, ám Ventura nem tudott megbirkózni a feladattal. Mindez nem csoda, hiszen korábban csak az olasz alacsonyabb osztályokban nyert trófeát csapataival, és nem tartozott a topedzők közé.

A svédek elleni sorsdöntő párharc első meccsén Ventura hét 30 évnél idősebb játékost állított a kezdőcsapatba, akik közül négyen tartoztak a 33 pluszosok klubjába. A milánói visszavágón maradt közülük hat. A lényeg nem változott, a 2006-os aranygeneráció tagjai megöregedtek, az olasz futballból eltűntek az igazán tehetséges, jó korban lévő játékosok. A lejtőn viszont már korábban elindultak, hiszen a 13 évvel ezelőtti siker óta mindössze egyetlen meccset nyertek meg a világbajnokságokon. Miközben a németek, a franciák és a spanyolok ontják magukból a fiatal tehetségeket, az olaszok még az évtizedek óta ínséges időket élő angolokhoz képest is le vannak maradva ebben a tekintetben. Buffon és jóformán a komplett védelem távoztával maradnak a középszerű Candrevák, Florenzik és Darmianok.

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!