Előző
Következő
új cikk

Külföld

Internetes agymosás

Népszava|2017. nov 15. 05:33
[A+ A-]

Fotó: AFP/Andrew Brookes

Az internet szabadsága világszerte sérül. A kormányok előszeretettel használják manipulációra, befolyásolásra a közösségi oldalakat.

Nemcsak Oroszország tesz meg mindent azért, hogy internetes manipulációval befolyásolja a politikai közhangulatot egy másik államban, hanem Kína, sőt több állam kormánya is. Ez derül ki a Freedom House-nak abból az átfogó jelentéséből, amely az internet szabadságát vizsgálta. A kedden közzétett jelentés szerint 2016-ban az Egyesült Államokon kívül még további, legalább 16 országban játszott fontos szerepet az online manipuláció és a dezinformáció.

Az emberjogi szervezet megállapította, a 65 vizsgált állam mindössze negyedében nevezhető szabadnak az internet, ami azt jelenti, hogy akadályok nélkül érhető el az internet, nem befolyásolják annak tartalmát, nem élnek vissza a felhasználók emberi jogával. Michael J. Abramowitz, a Freedom House elnöke a 44 oldalas jelentés közzétételekor elmondta, hogy a politikai, nem emberi automatikus bejegyzések, a botok, illetve a fizetett kommentátorok alkalmazásának úttörője Oroszország és Kína volt, mára azonban mindezek általánosnak tekinthetőek a világban. Mint mondta, ezek „megsemmisítő hatást gyakorolhatnak” a demokráciára.

A katalán függetlenség orosz hangjai
Az elmúlt napokban egyre több információt hoztak nyilvánosságra a Katalán függetlenségi mozgalom orosz befolyásolását illetően. Mariano Rajoy spanyol kormányfő a hét elején ismertette, hogy a témával sokat foglalkozó Twitter-fiókok között sok volt a – függetlenséget támogató – hamis felhasználó. Ezek több mint 50 százalékát Oroszországban hozták létre, a 30 százalékát pedig Venezuelában. Csupán a fiókok 3 százaléka volt valódi – mondta a néppárti miniszterelnök a Handelsblatt német gazdasági napilapnak. „Az aktivitás egy jelentős része orosz területről származott – azt nem tudjuk pontosan, hogy maga az orosz kormány állt-e mögöttük –, egy másik része pedig Venezuelából” – idézi az El País Dolores Cospedal spanyol védelmi minisztert, aki hétfőn, az EU külügy- és védelmi miniszteri tanácskozásán is beszámolt európai kollégáinak a tapasztalatokról.

A 65 vizsgált ország közül a kínai internet helyzete volt a legdrámaibb. Pekinget Etiópia és Szíria követte. A Freedom House ugyanakkor megállapította, hogy Iránban és Üzbegisztánban javult az internet szabadsága, igaz, nem túl jelentős mértékben, hiszen a negatív listán ezen államok továbbra is a negyedik, illetve a hatodik helyet foglalják el. Oroszország a 15. helyen áll a világhálót befolyásoló államok között, ami egy év alatt visszalépést jelent. Fehéroroszországban a mobiltelefonok internetes hozzáférését korlátozták úgy, hogy a felhasználók ne továbbíthassanak élő felvételeket telefonjukkal. Sanja Kelly, az emberi jogi szervezet „net projektjének” igazgatója megjegyezte, a kormányok manapság arra használják fel a szociális médiát, hogy antidemokratikus álláspontjukat népszerűsítsék. Ezen manipuláció ellen azonban rendkívül nehéz küzdeni.

Az amerikai elnökválasztás befolyásolása a legjellemzőbb példa arra, hogy ezt a manipulációt az egyes kormányok nem csak saját választóik befolyásolására használják fel. Ukrajna például orosz tartalmakat tett elérhetetlenné, köztük közösségi oldalt, internetes keresőmotort. Szudán kiberhadsereget tart fenn, amely a Facebookon s a WhatsAppon aktív. Törökországban 6000 fizetett propagandista akadályozza az ellenzék internetes tevékenységét és ír kormányt éltető kommenteket. Fülöp-szigeteken 10 dollárt fizetnek azoknak, akik a brutális drogellenes háborút éltetik bejegyzéseikben. Oroszországban a bloggereknek minden adatot meg kell adniuk magukról.

May keményem megfeddte Putyint
Theresa May soha nem intézett még olyan kemény szavakat Oroszországhoz, mint hétfő este, az üzleti élet számára szervezett londoni gálavacsorán. A brit kormányfő azt mondta, Moszkva minden erejével azon van, hogy „aláássa a szabad társadalmakat", és „viszályt szüljön" a Nyugaton. Ezt többek között hamis hírek terjesztésével teszi, amelyek elemzők szerint a Brexit-kampány során is az elszakadást követelő hangokat erősítették fel. May hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság nem akar konfrontálódni Oroszországgal, de kész megvédeni az érdekeit. A kormányfő megragadta az alkalmat, és tolmácsolt egy „nagyon egyszerű üzenetet” Vlagyimir Putyinnak: térjen le arról az útról, amelyre évekkel ezelőtt lépett – ez egyebek között a Krím elcsatolásához, és európai kormányok elleni kibertámadásokhoz vezetett – , s válasszon új irányt. Példaként a dán védelmi minisztérium és a Bundestag elleni orosz hátterű kibertámadásokat említette. Hozzátette, hogy Oroszország igen értékes partnere lehetne a Nyugatnak, ha a „szabályok szerint” játszana.
May szavai annak tükrében különösen érdekesek, hogy külügyminisztere, Boris Johnson a jövő hónapban utazik Oroszországba.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!